Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Συζητάμε για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου μας. Καλό είναι που γίνεται μια καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης από τους δήμους. Επίσης, έστω και υπό τη απαίτηση του Νόμου, τίθεται επιτέλους το θέμα της συμμετοχής των δημοτών και των φορέων - εφόσον τίθεται από τον Νόμο το θέμα της δημόσιας διαβούλευσης με καθολική συμμετοχή.
Όπως προβλέπεται από τον εν λόγω Νόμο, η διαδικασία αυτή για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα των Δήμων αφορά στον πολύ συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο οι δημοτικές αρχές προτίθενται να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους έως το τέλος της 4ετίας, μιλάμε δηλαδή για μια λεπτομερή καταγραφή κυρίως των πόρων που θα διατεθούν για την υλοποίηση του προγράμματος και των βασικών αξόνων. Προβλέπονται 3 βασικές φάσεις στα πλαίσια αυτά - σήμερα εδώ, έχοντας παρακάμψει τη φάση που αφορά την περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, συζητάμε για τους άξονες, τους στόχους και τις προτεραιότητες, ενώ έπεται η φάση που είναι κατά τη γνώμη μας και η πιο ουσιαστική και δεσμευτική, όταν δηλαδή θα μιλήσουμε και θα δεσμευτούμε για τα κονδύλια και για τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό.
Θα θέλαμε να θέσουμε ορισμένα ερωτήματα. Αναρωτιόμαστε -
Γιατί δεν είναι παρών εδώ σήμερα ο κ. Δήμαρχος; Υποτίθεται ότι συζητάμε την υλοποίηση της εξαγγελθείσας πολιτικής της κάθε δημοτικής αρχής για το υπόλοιπο της 4ετίας. Ποιος θα ακούσει τη γνώμη και τις προτάσεις των πoλιτών; Θα τις λάβει κανείς υπόψη;
Πώς εξασφαλίζεται η καθολική συμμετοχή που απαιτεί ο νόμος πάνω στην διαβούλευση για τον στρατηγικό σχεδιασμό; Κυρίως όταν, είναι αδύνατον να γίνει συζήτηση για τα κονδύλια και για τον προϋπολογισμό υλοποίησης των προτεραιοτήτων που είδαμε στο φυλλάδιο, εφόσον η όλη διαδικασία πρέπει να έχει λήξει βάσει του Νόμου έως 31 Ιουλίου?
Επίσης, υπάρχει δυστυχώς ελλιπής πληροφόρηση, δεν υπάρχουν διαθέσιμα κάποια στατιστικά στοιχεία απαραίτητα για τον Σχεδιασμό, όπως πχ. πόσοι στον δήμο μας είναι νέοι, πόσοι άνδρες, πόσες γυναίκες, στοιχεία απασχόλησης, πόσοι είναι οι άνεργοι και σε ποιες ηλικίες, μετανάστες, κλπ, και κυρίως τι γίνεται με τους πόρους που απαιτούνται να διατεθούν. Πάνω σε αυτό, είναι κρίσιμο το πως προσδιορίζει τη θέση του ο Δήμος σε ό,τι αφορά την ασκούμενη οικονομική πολιτική στην Αυτοδιοίκηση και για ποιες προτεραιότητες προτίθεται να διεκδικήσει κονδύλια. Για μας ο δήμος για να υποστηρίζει τις ανάγκες των πολιτών, πρέπει να είναι διεκδικητικός, και να είναι στο πλευρό των δημοτών σε δίκαιες συλλογικές διεκδικήσεις τους.
Και τέλος, που μπορεί να ''διαβάσει'' κανείς στο έντυπο που κυκλοφόρησε, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες της πόλης μας; Χωρίς το εξώφυλλο μπορεί να ταιριάζει σε κάθε αστικό δήμο. Είναι ένα κείμενο ασφαλώς γενικόλογο και μάλλον τυποποιημένο.
Για να μην αποτελέσουν νεκρό γράμμα οι βασικοί άξονες που αναφέρονται στο κείμενο που έχουμε στα χέρια μας, θα πρέπει σαφώς να εξειδικευτούν και να τους αξιολογήσουμε στη συνέχεια ως προτεραιότητες όσον αφορά τα κονδύλια που προβλέπονται να διατεθούν για την υλοποίησή τους, δηλαδή τη φάση 3 που προβλέπει ο Νόμος, και δυστυχώς όπως είπαμε, λήγει τέλη Ιουλίου, δηλαδή δεν θα διαβουλευτούμε καθόλου πάνω στο «δια ταύτα»…
Αγαπητοί φίλοι και φίλες,
Για την δημοκρατική ριζοσπαστική αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ, η σχέση του Δήμου με τους δημότες και οι συμμετοχικές διαδικασίες είναι βασική προτεραιότητα.
Το επιχειρησιακό σχέδιο και η εν λόγω «διαβούλευση» - πολύ περισσότερο υπό την πίεση του χρόνου που υπάρχει - δεν μπορεί και δεν θα πρέπει να αντικαταστήσει ή να υποκαταστήσει τον συνεχή και σε πραγματικό χρόνο διάλογο που θα έπρεπε και θα πρέπει να γίνεται στα πλαίσια της λειτουργίας του δήμου για τα μεγάλα και μικρά προβλήματα.
Όταν λείπει αυτός ο ουσιαστικός διάλογος, η εν λόγω διαβούλευση πολύ φοβούμαστε, παίρνει τεχνοκρατικό χαρακτήρα και μόνον.
Για μας παραμένει θέμα πρώτης προτεραιότητας η συμμετοχή των δημοτών στα τεκταινόμενα της πόλης και του δήμου, η σχέση διαλόγου της δημοτικής αρχής με τους δημότες, τους φορείς και τα κινήματα πολιτών, η ανοιχτές λειτουργίες και η διαφάνεια, η πλήρης ενημέρωση των δημοτών, η δημοκρατική λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, η υποστήριξη συμπεριφορών, θεσμών και υποδομών που ενθαρρύνουν την συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων.
Συγκεκριμένα, δημοτική αρχή πρέπει να δείξει έμπρακτα διάθεση ανοικτού διαλόγου πχ.
- καλώντας, με δικαίωμα λόγου, εγκαίρως και ενημερώνοντας τους συλλογικούς φορείς της πόλης και τους πολίτες (με ηλεκτρονικό τρόπο ή/και με αεροπανό) για τις ημερομηνίες σύγκλισης και τα θέματα της ημερήσιας διάταξης των ούτως ή άλλως ανοικτών Δημ. Συμβουλίων,
- καθιερώνοντας ανοικτά ΔΣ για όλα τα νομικά πρόσωπα, όπου οι ενδιαφερόμενοι δημότες γονείς, μαθητές, ηλικιωμένοι, νέοι αθλούμενοι ή με πολιτιστικές ανησυχίες κλπ., θα καλούνται εγκαίρως και θα μπορούν να συμμετέχουν με δικαίωμα λόγου.
Σε ό,τι αφορά τον Σχεδιασμό, εμείς θα θέλαμε να έχουν συνεδριάσει και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου και να έχουν εμπλακεί ιδιαιτέρως και οι εργαζόμενοι στον Δήμο καθώς και όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες.
Εμείς πάντως, θέλοντας παρόλα αυτά να συμβάλλουμε και επειδή παίρνουμε πολύ σοβαρά τις προσκλήσεις για διάλογο στη πόλη μας και παρά την απουσία του κ. Δημάρχου εδώ – έχουμε να πούμε τα εξής:
Κοινωνική πολιτική
Για μας, αποτελεί προτεραιότητα η ενθάρρυνση μέτρων για τους ασθενέστερους, τους οικονομικά ασθενέστερους, των παιδιών, των ηλικιωμένων, των νέων χωρίς δουλειά. Θα έπρεπε στα πλαίσια αυτά, το Σχέδιο να περιλάμβανε στοιχεία και μέτρα για την απασχόληση των νέων στην πόλη μας, την ανεργία και την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος.
Αναβάθμιση της ζωής μας χωρίς υπεράσπιση του εισοδήματός μας από την ακρίβεια δεν μπορεί να γίνει. Και η ακρίβεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με μικρά και μεγάλα μέτρα. Από την διατήρηση των δωρεάν και χωρίς τροφεία παιδικών σταθμών (η εισαγωγή τροφείων δεν υπήρχε στις προγραμματικές δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής), μέχρι τη μείωση των δημοτικών τελών σε όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, σε άνεργους και σε μετανάστες.
Ποιότητα Ζωής - Περιβάλλον και ελεύθεροι χώροι στην πόλη μας
Η πόλη έχει πλέον απίστευτη δόμηση κατά συνέπεια υπάρχει σοβαρότατο κυκλοφοριακό πρόβλημα, για το οποίο πρέπει να γίνουν σοβαρότερες επεξεργασίες και εάν και εφόσον έχουν γίνει, να υλοποιηθούν το γρηγορότερο.
Πρέπει να πούμε ένα μεγάλο «όχι» στο ΙΧ και να υποστηρίξουμε τα Μαζικά Μέσα Μεταφοράς, το ποδήλατο, καθώς και άλλα μέτρα για την αποθάρρυνση της χρήσης του ΙΧ στην πόλη και ειδικά στην ευρύτερη περιοχή της κεντρικής πλατείας.
Στα πλαίσια αυτά, πρέπει να το πούμε, η Νέα Σμύρνη έρχεται δυστυχώς πρώτη στις μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων, όζοντος και σωματιδίων. Ο δήμος θα πρέπει να οργανωθεί στο θέμα αυτό, να ενημερώνεται σε μόνιμη βάση από τις αρμόδιες αρχές, να ενημερώνει και τους πολίτες για όρια συναγερμού και να λάβει και μέτρα πρόληψης.
Εμείς, με δεδομένη την απίστευτη δόμηση της πόλης και τα κυκλοφοριακά προβλήματα, είμαστε υπέρ των όσο το δυνατόν ηπιότερων χρήσεων γης. Κάθε παραπέρα τσιμεντοποίηση μας βρίσκει αντίθετους γιατί δημιουργεί ασφυκτικές πλέον συνθήκες ζωής.
Στα πλαίσια αυτά, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να γίνει ένας ευρύς και ουσιαστικός διάλογος στην πόλη για το μεγάλο θέμα της δημιουργίας ενός υπερ-τοπικού εμπορικού κέντρου στο στάδιο του Πανιωνίου. Εάν γίνει αυτό, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για ποιότητα της ζωής στην πόλη. Πρέπει να υποστηρίξουμε όλοι μας μόνον ό,τι είναι στα ανθρώπινα μέτρα και φιλικό προς το αστικό περιβάλλον που ζούμε και τους υπάρχοντες ελεύθερους χώρους, και να επιφυλαχθούμε απέναντι σε μεγαθήρια για εμπορική δραστηριότητα και επαγγελματικό αθλητισμό.
Επίσης, θέλουμε να τονίσουμε το θέμα της ύπαρξης κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κτίρια της πόλης, και μάλιστα σε σημεία απολύτως ακατάλληλα, όπως σε πυκνοδομημένες γειτονιές, δίπλα σε σχολικά συγκροτήματα κλπ. Υπό την πίεση των κατοίκων, έχει σηκωθεί το θέμα. Ο δήμος πρέπει να καταγράψει όλες τις κεραίες, να ερευνήσει τη νομιμότητά τους και να λάβει μέτρα.
Να προτείνουμε επίσης,
• ο δήμος να έχει σχέδιο και για τη πολιτική προστασία, πχ σε περιπτώσεις σεισμών και
• να δημιουργήσει ιστοσελίδα ώστε να υπάρχει αμφίδρομη σχέση ενημέρωσης των δημοτών και της δημοτικής αρχής.
Τέλος, σχετικά με το τι είδους δημοτικές υπηρεσίες θέλουμε, χρειάζεται να γίνει επίσης μια συζήτηση. Στα πλαίσια αυτά, για μας έχει σημασία και τι εργασιακές σχέσεις θέλουμε να έχουν οι δημοτικοί μας υπάλληλοι – πρέπει να υποστηρίζουμε τις εργασιακές σχέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης (κι όχι πχ stage). Και αναρωτιόμαστε, για ποιο λόγο συζητάμε για ανεξάρτητους οργανισμούς από την διοικητική λειτουργία του Δήμου και τον έλεγχο του δημοτικού συμβουλίου και μάλιστα ΝΠΙΔ (πχ. χορηγίες από ιδιώτες στη βάση της ανταποδοτικότητας);;
Τελειώνοντας, επιτρέψτε μας να πούμε ότι όλοι μας πρέπει να είμαστε πιο απαιτητικοί στα περί του Δήμου μας, στοχεύοντας στην παραγωγή του καλύτερου έργου ο καθένας στον τομέα του, αλλά κυρίως, στοχεύοντας στην ανάδειξη του αξιακού φορτίου και των δυνατοτήτων που προσφέρει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θεσμοί της για την εκπαίδευση των δημοτών, για την αλλαγή της νοοτροπίας και την διασφάλιση της συνεχούς συμμετοχής των πολιτών στη δημόσια ζωή της πόλης κι όχι μόνο ανά 4ετία, στις δημοτ. εκλογές.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου