25 Φεβ 2009

Δολοφονική επίθεση στο Στέκι Μεταναστών - Ούτε βήμα πίσω

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Με αφορμή τη χθεσινή δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδα στο στέκι μεταναστών στην οδό Τσαμαδού στα Εξάρχεια, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Καταδικάζουμε την φασιστικού τύπου δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδα στο στέκι μεταναστών στην οδό Τσαμαδού στα Εξάρχεια. Είναι προφανές ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν σκοπό να προκαλέσουν θύματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίθεση έγινε γύρω στις 10 το βράδυ της Τρίτης κι ενώ το στέκι ήταν γεμάτο από κόσμο.
Τέτοιου είδους εγκληματικές ενέργειες σκορπούν τον τρόμο κι έχουν σαν σκοπό να εκφοβίσουν κάθε δύναμη που αμφισβητεί, αντιστέκεται και κινητοποιείται. Το κίνημα της νεολαίας, οι εργαζόμενοι, οι κοινωνικά αδύνατοι, δεν θα κάνουν ούτε βήμα πίσω.
To Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
-----

Δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδα στο Στέκι Μεταναστών

Χτες το βράδυ 24/2/09 στις 10:05 «άγνωστοι» πέταξαν χειροβομβίδα στο Στέκι Μεταναστών που βρίσκεται στην οδό Τσαμαδού στα Εξάρχεια (στον ίδιο χώρο στεγάζονται και τα γραφεία του Δικτύου για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα). Εκείνη την ώρα το Στέκι ήταν γεμάτο κόσμο μιας και είχε ανοιχτή εκδήλωση ο Σύνδεσμος Αντιρρησιών Συνείδησης και συνεδρίαζε το συντονιστικό της οργάνωσης μας. Η επίθεση δεν είχε θύματα από καθαρή τύχη δεδομένου ότι η χειροβομβίδα δεν μπόρεσε να σπάσει το διπλό τζάμι του παραθύρου, έκανε γκελ, και τελικά έσκασε στη ζαρντινιέρα που βρίσκεται μπροστά στο κτίριο.Η χτεσινή φασιστική παρακρατική δολοφονική επίθεση εντάσσεται στη γενική προσπάθεια καθεστωτικής αντεπίθεσης μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη. Όλο το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε την όξυνση της κρατικής και παρακρατικής βίας καθώς και μια εκστρατεία μαύρης προπαγάνδας ενάντια στους χώρους αντίστασης («η άκρα Αριστερά είναι υπεύθυνη για τη βία»). Οι «άγνωστοι» που πέταξαν τη χειροβομβίδα δεν στρέφονται μόνο εναντίον μας, αλλά ενάντια συνολικά στο ανταγωνιστικό κίνημα, σε όσους και όσες εξεγέρθηκαν το Δεκέμβρη, σε όσες και όσους αρνούνται έμπρακτα τη δικτατορία των αγορών και τη «δημοκρατία» του ροπάλου. Είναι μάλλον περιττό να πούμε ότι δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω, είναι μάλλον περιττό να δηλώσουμε ότι το παρακράτος θα πάρει την απάντηση που του αξίζει
Αθήνα 25 Φεβρουαρίου 2009
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
-----

Καταγγελία

Η ΚΟΕ καταγγέλλει τη δολοφονική επίθεση που έγινε χτες βράδυ με χειροβομβίδα αμυντικού τύπου ενάντια στο Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια. Αυτοί που οργάνωσαν και εκτέλεσαν την επιχείρηση αυτή ήθελαν να υπάρχουν νεκροί και είναι από τύχη και συμπτώσεις που η χειροβομβίδα δεν έσκασε μέσα στο Στέκι όπου βρίσκονταν περίπου 40 προοδευτικοί άνθρωποι οι οποίοι έπαιρναν μέρος σε συζητήσεις και μαθήματα.
Είναι φανερό πως μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη επιχειρείται να καλλιεργηθεί ένα κλίμα έντασης, κλιμάκωσης της καταστολής, διάδοσης του φόβου και του τρόμου, ενώ παράλληλα διάφορες δυνάμεις του κινήματος στοχοποιούνται σαν το πολιτικό προκάλυμμα της τρομοκρατίας, η Αριστερά στο σύνολό της καταγγέλλεται σαν ένα από τα δύο «άκρα» που απειλούν την έννομο τάξη και τη δημοκρατία, τα Εξάρχεια βάλλονται ως κράτος εν κράττει κλπ.
Είναι φανερό πως μια τέτοια εκδοχή κοινωνικού και πολιτικού σκηνικού εξυπηρετεί τους διαχειριστές της κρίσης και αποσκοπεί στο να παγώσουν οι αντιστάσεις, κυρίως να αποκοπούν από τον πλατύ κόσμο που πλήττεται από τα μέτρα ανεργίας και λιτότητας. Οι κρατικοί και παρακρατικοί μηχανισμοί που έχουν ενεργοποιηθεί για να στηθεί αυτό το σκηνικό χρησιμοποιούν όλα τα μέσα από την απροκάλυπτη προβοκάτσια έως και τις δολοφονικές επιθέσεις.
Η πυκνότητα τέτοιων γεγονότων, μετά τον Δεκέμβρη, αποκαλύπτει ότι αυτά δεν είναι τυχαία και ότι κάποιοι εξυπηρετούνται από αυτά. Η φυγή προς τη μεγαλύτερη καταστολή και τον εκφασισμό, η επιβολή καταστάσεων έκτακτων μέτρων –οικονομικών και πολιτικών– χρειάζονται για να εφαρμοστούν μια λείανση ή και κάποια τρανταχτά προσχήματα. Αλήθεια, τι θα γινόταν αν είχαμε νεκρούς από την επίθεση με χειροβομβίδα;
Οι ευθύνες της κυβέρνησης και των μηχανισμών που αυτή διευθύνει είναι τεράστιες. Ο εκτραχηλισμός που ζούμε τους τελευταίους μήνες δεν είναι άσχετος από την απέλπιδα προσπάθεια να κρατηθεί στην εξουσία. Έχουμε την πιο κυνική, την πιο επικίνδυνη και μαζί την πιο ανίκανη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος και όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο λιγότερη ζημιά θα προξενηθεί σε όλα τα επίπεδα. Για να ανοίξει ο δρόμος σε μια μεγάλη κοινωνική και πολιτική αλλαγή.
-Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συντρόφους του Στεκιού Μεταναστών και του Δικτύου
-Μαζικός αγώνας ενάντια στην καταστολή και την πολιτική τρόμου που θέλουν να επιβάλουν οι διαχειριστές της κρίσης
-Επαγρύπνηση και μαζική απάντηση σε κάθε πρόκληση-προβοκάτσια
-Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους
25/2/2009
Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας
-----

Η επίθεση στο Στέκι Μεταναστών είναι επίθεση σε εμάς

Καταδικάζουμε τη δολοφονική επίθεση με χειροβομβίδα χτες το βράδυ στο Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Συνδέσμου Αντιρρησιών Συνείδησης, μια επίθεση που από τύχη και μόνο δεν οδήγησε σε δεκάδες θύματα.
Τέτοιες φασιστικές επιθέσεις, που θυμίζουν πρακτικές παρακράτους, εντάσσονται σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης των αγωνιστών και των κοινωνικών κινημάτων στο σύνολό τους . Τέτοιες φασιστικές επιθέσεις στρέφονται ενάντια σε όλους και σε όλες μας, όσους και όσες αγωνιζόμαστε ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, για την προάσπιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας.
Δεν φοβόμαστε, δεν τρομοκρατούμαστε, δεν υποχωρούμε από τους αγώνες που θα δώσουμε όλο το επόμενο διάστημα μαζί με τους εργαζόμενους και τη νεολαία.

ΝΕΟΛΑΙΑ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ

24 Φεβ 2009

15 ΣΗΜΕΙΑ - ΑΜΕΣΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΛΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Η εφαρμογή της περίφημης «ελεύθερης αγοράς» και του νεοφιλελευθερισμού, τα τελευταία 30 χρόνια, έδειξαν τις πραγματικές τους συνέπειες στην κοινωνία και το περιβάλλον.

Ελάχιστοι άνθρωποι στον πλανήτη βρέθηκαν τρομαχτικά ωφελημένοι, έχοντας συσσωρεύσει αμύθητα πλούτη, εις βάρος της ζωής, των μισθών, των συντάξεων, των εργασιακών σχέσεων, της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας, της παιδείας, των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων.

Όλοι εμείς που δεν έχουμε άλλο μέσο για να ζήσουμε εκτός από την εργατική μας δύναμη, δεχόμαστε μια άνευ προηγουμένου επίθεση: πόλεμοι απίστευτης αγριότητας, δολοφονικές επιθέσεις στη νεολαία και στο συνδικαλισμένο εργατικό κίνημα, εξαθλίωση των μικρών αγροτών, κατάργηση κάθε «κεκτημένου» των εργαζομένων και ασυδοσία των μεγαλο-επιχειρηματιών, κλοπή της δημόσιας περιουσίας και παραχώρηση και της τελευταίας σπιθαμής ελεύθερου χώρου στο μεγάλο κεφάλαιο.

Σε αυτό το σκηνικό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απαντήσεις!

Στηρίζουμε σταθερά την οργανωμένη και συντεταγμένη αντίσταση του νεολαιίστικου και εργατικού κινήματος. Καλούμε όλες τις αριστερές δυνάμεις, όλους τους ανθρώπους που θέλουν να αντιδράσουν αποτελεσματικά απέναντι σε αυτό το σύστημα, να δράσουμε από κοινού. Προτείνουμε αρχικά και συμπυκνωμένα 15 σημεία – στόχους πάλης και όχι προτάσεις «διαχείρισης» του αδίστακτου, άδικου και αδηφάγου συστήματος που άλλοι κατασκεύασαν και φόρτωσαν στην πλάτη μας.

Σας καλούμε να συζητήσουμε τα 15 σημεία - αμέσους στόχους πάλης του ΣΥΡΙΖΑ. Επικοινωνήστε με την τοπική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Σμύρνη (syriza.ns@gmail.com), είμαστε όλοι απαραίτητοι!

H παρέμβασή σας θα συνεισφέρει ουσιαστικά και στη διαδικασία συνδιαμόρφωσης του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει ξεκινήσει και θα παρουσιαστεί στη 2η Πανελλαδική Σύσκεψη, στις αρχές Απρίλη 2009.

21 Φεβ 2009

Πρόσκληση και Ανακοίνωση από την Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΙ (ΔΕΝ) ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΞΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΝΟΜΟΥ 3727/08

Η Πρωτοβουλία για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων σας καλεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη 24/2 στις 6.30, στην αίθουσα του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας, Σίνα 16.
-----


ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ελληνικές φυλακές 3 μήνες μετά την εξέγερση 10.000 κρατουμένων
Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2009

Εμπαιγμός είναι η απάντηση του υπουργείου δικαιοσύνης και της κυβέρνησης στον αγώνα 10.000 κρατούμενων που συμμετείχαν με απεργία πείνας και αποχή συσσιτίου στην εξέγερση του περασμένου Νοέμβρη ενάντια στη βαρβαρότητα του σωφρονιστικού συστήματος. Έναν αγώνα που διεξήγαγαν οι κρατούμενοι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα ξεκινώντας από την καταγραφή των απάνθρωπων συνθηκών, την πρόταση μέτρων για την επίλυσή τους και την υποβολή τους στο υπουργείο δικαιοσύνης τον περασμένο Οκτώβριο. Ποιές ήταν οι ενέργειες του υπουργείου μέχρι την έναρξη της αποχής συσσιτίου στις 4 Νοέμβρη; Καμία! Με την κορύφωση των κινητοποιήσεων στις φυλακές και τη συμπαράσταση της κοινωνίας, το υπουργείο δικαιοσύνης δεσμεύεται ότι θα αντιμετωπίσει κάποια από τα αιτήματα των κρατουμένων άμεσα και κάποια άλλα που χρειάζονταν μεγαλύτερη προετοιμασία σε δεύτερη φάση. Ένα άμεσο μέτρο ήταν η αποσυμφόρηση των φυλακών. Το υπουργείο στις 19/11/2008 δηλώνει: "Δρομολογείται μια νέα συστηματική πολιτική για την αισθητή αποσυμφόρηση των φυλακών και την καλύτερη διαβίωση των κρατουμένων και αριθμητικά και ποιοτικά". Δεσμεύεται δε ότι με τις νέες διατάξεις που προωθεί τότε θα αποφυλακίζονταν 3.500 κρατούμενοι μέχρι τα Χριστούγεννα. Αποτέλεσμα: σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου στις 29-12-08 είχαν αποφυλακιστεί μόνο 370 κρατούμενοι!

Με βάση δε τα νέα μέτρα που επρόκειτο να λάβει θα αποφυλακίζονταν άλλοι 2.500 μέχρι το Μάρτιο του 2009. Στις 26/1 ο νέος υπουργός δικαιοσύνης δηλώνει ότι μέχρι 14/1 αποφυλακίστηκαν άλλοι 219. Δηλώνει δε ότι οι ευεργετικές διατάξεις αφορούν μεγάλο, αλλά δύσκολο να προσδιοριστεί, αριθμό κρατουμένων. Όσο για το χρόνο εφαρμογής του μέτρου, "ανακαλύπτει" ότι υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες οι οποίες καθιστούν το χρόνο εφαρμογής κι αυτόν απροσδιόριστο (μολονότι οι νόμιμες διαδικασίες είναι λογικά προβλέψιμες).

Προφανώς η αλλαγή προσωπικού στο υπουργείο δικαιοσύνης δεν είναι άλλοθι για τη μη λειτουργία των θεσμών. Μία κυβέρνηση - ένα υπουργείο δικαιοσύνης - δύο υπουργοί, ο πρώτος να τα καταφέρνει στην άθροιση, ο δεύτερος όχι και τόσο, ενώ κανένας να μην εγγυάται δικαιοσύνη και ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες.

Πριν 3 μήνες, στις 19 Νοεμβρίου, το υπουργείο υπό την πίεση της εξέγερσης δηλώνει: "Δημιουργείται ένα γενικό κλίμα επιείκειας και κατανόησης τόσο ανάμεσα στην κοινωνία, όσο και στη Δικαιοσύνη και στις διοικήσεις των φυλακών".

Σήμερα το υπουργείο μόνο που δεν μας παροτρύνει να κλείσουμε θέσεις στο νέο του επίτευγμα: "Με την ολοκλήρωση των νέων καταστημάτων Κράτησης μέσα στα επόμενα τρία περίπου χρόνια θα επιτευχθεί διπλασιασμός στη χωρητικότητα των φυλακών από 5500 που ήταν το 2004 σε πάνω από 11000 θέσεις κρατουμένων".

Προφανώς ένας αγώνας για την αξιοπρέπεια δεν λήγει με εμπαιγμό. Στα υπουργεία μπορεί να υπάρχει ασυνέχεια, στην κοινωνία όχι.

20 Φεβ 2009

Πρόσκληση από τον ΣΥΡΙΖΑ Ιταλίας και την Οργάνωση Bellaciao

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΙΤΑΛΙΑΣ ΚΑΙ Η BELLACIAO σας προσκαλούν στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα:

Ιταλία: Πολιτική κατάσταση, κινήματα και Ιταλική Αριστερά

Τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2009, στις 20:30,
Σίνα 16, στο Σ.Υ.Τ.Ε (Σύλλογος Υπαλλήλων τράπεζας Ελλάδος)
Θα μιλήσουν:

Anna Pizzo, μέλος διαφόρων κινημάτων και της Σ.Ε. του περιοδικού Carta
Giorgio Fiaschini, αντινομάρχης της Σιένα, μέλος του PDCI (Ιταλοί Κομμουνιστές)
Francesco Andreini, δημοτικός σύμβουλος της Σιένα, μέλος της Rifondazione Comunista.

Θα χαιρετήσουν:
Πέτρος Κακολύρης, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ιταλίας
Εκπρόσωπος της Βellaciao (δεν έχει ορισθεί ακόμα)

17 Φεβ 2009

Για την εξέγερση του Δεκέμβρη - Προβολή ντοκιμαντέρ στην Καλλιθέα

Σας καλούμε στην προβολή του ντοκιμαντέρ "Οι μέρες του Αλέξη, παράθυρο στο μέλλον", την Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου, στις 18.30, στο μουσικό καφενείο Τρυποκάρυδος, Σαπφούς 115, Καλλιθέα.

Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδος (Καλλιθέας-Νέας Σμύρνης)

16 Φεβ 2009

Τάκη Μαστρογιαννόπουλου: "Για μια άλλη Ευρώπη - Για ένα θεμελειακά νέο δημιούργημα στην Ευρώπη"

Η επιτροπή για την Ευρώπη έχει ήδη ξεκινήσει την επεξεργασία θέσεων για την Ευρώπη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στον ειδικό χώρο που δημιουργήθηκε στην ιστοσελίδα, τα μέλη, οι φίλοι και οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους, τις παρατηρήσεις τους, τις προτάσεις ή τις σκέψεις τους. Σήμερα αναδημοσιεύουμε την παρέμβαση του Τάκη Μαστρογιαννόπουλου
Blog "Ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ"
-----

Για μια άλλη Ευρώπη. Για ένα θεμελειακά νέο δημιούργημα στην Ευρώπη

του Τάκη Μαστρογιαννόπουλου,
μέλους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

«Είμαστε πεπεισμένοι…ότι το σοσιαλιστικό κράτος
δεν μπορεί να ενσαρκωθεί στους θεσμούς του
καπιταλιστικού κράτους. Αλλά ότι είναι βασικά ένα
νέο δημιούργημα σε σχέση με αυτούς τους θεσμούς...».

(Α. Γκράμσι : Η κατάκτηση του κράτους)

Οικονομική άνοδος και πρώτη φάση ενοποίησης
Με τη συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας στη Ρώμη, στα 1957, οι κύριες καπιταλιστικές δυνάμεις της Δυτικής Ευρώπης επιχείρησαν, μέσα σε ένα φόντο ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης, να συγκεντρώσουν τους πόρους και τις οικονομίες τους για να αντιμετωπίσουν την οικονομική, πολιτική, στρατιωτική και διπλωματική αδυναμία της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου, να αποφύγουν τις κοινωνικές αναταραχές και τις απειλές ενός ισχυρού εργατικού κινήματος, που εμφανίζονταν δυναμικά στην Ιταλία, τη Γαλλία, τα Βαλκάνια και την ανατολική Ευρώπη - τέλος να ξεπεράσουν τις αντιφάσεις του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος.

Τη σύγχρονη περίοδο - περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ανθρώπινη ιστορία - οι παραγωγικές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά και αμετάκλητα αναπτυχθεί σε δυσαναλογία με τα πλαίσια του εθνικού κράτους και έχουν πάρει παγκόσμιες διαστάσεις. Από την άποψη αυτή η τάση για οικονομική και πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης αντιπροσωπεύει τις ανάγκες των επιμέρους εθνικών οικονομιών να ξεπεράσουν τους φραγμούς των τελωνειακών και κρατικών συνόρων. Οι επιχειρηματίες σ' ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι - στην ουσία τα μεγάλα υπερεθνικά μονοπώλια - συμπεριφέρονται εδώ και δεκαετίες όπως ο Μαρξ είχε προβλέψει στο «Κεφάλαιο».
Οι συνθήκες που υπογράφονται, από την ιδρυτική διακήρυξη του 1957 μέχρι αυτές του Μάαστριχτ και του συνόλου των συνθηκών που διέπουν την οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελούν το θεσμικό πλαίσιο της διαδικασίας, συγκεντροποίησης του ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Το γεγονός ότι η συγκρότηση της «ενιαίας Ευρώπης» γίνεται από τα «πάνω», και σε καπιταλιστική βάση, αποκαλύπτει απλά την αδυναμία των νέων κοινωνικών δυνάμεων να εκπληρώσουν τον ιστορικό τους ρόλο: ν' απαλλάξουν την ανθρωπότητα από την ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής και το εθνικό κράτος.
Στην ιστορία έχει συμβεί περισσότερο από μία φορά, όταν οι νέες κοινωνικές δυνάμεις δεν είναι αρκετά ισχυρές ή ώριμες για να λύσουν έγκαιρα τα ιστορικά καθήκοντα που έχουν ωριμάσει, τότε αναλαμβάνουν τη λύση των προβλημάτων αυτών οι συντηρητικές δυνάμεις του παρελθόντος. Στη Γερμανία ο Βίσμαρκ και οι γαιοκτήμονες «γιούνγκερς» ενοποίησαν - έπειτα από την αποτυχία της δημοκρατικής επανάστασης του 1848 - τα επιμέρους γερμανικά κρατίδια σ' ένα ενιαίο κράτος και από την άποψη αυτή επετέλεσαν ένα καθήκον που η ιστορία είχε αναθέσει στη βιομηχανική αστική τάξη. Στην Ιαπωνία, στα 1868, η από τα πάνω επανάσταση της «Αυτοκρατορικής Παλινόρθωσης», μια παραμορφωμένη αστική επανάσταση, ανατρέποντας το παμπάλαιο καθεστώς και τις καθυστερημένες δομές, συνετέλεσε στην επικράτηση των καπιταλιστικών σχέσεων στα ιαπωνικά νησιά.
Κατά τον ίδιο τρόπο, η τάση για ενοποίηση της Ευρώπης μέσα από την άρση των εθνικών συνόρων - ένα ιστορικό καθήκον των δυνάμεων της εργασίας - εκφράζεται στρεβλά, μέσα από αντιφάσεις και υποχωρήσεις, από τις δυνάμεις του κεφαλαίου. Ο καπιταλισμός, από την ίδια τη λογική της ανάπτυξης του δεν μπορεί πλέον να υπάρχει σε μια μόνο χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στις κυρίαρχες δυνάμεις επικράτησε η τάση για συσπείρωση του ευρωπαϊκού κεφαλαίου, σε βάρος των αστικών τμημάτων που επέμεναν στην εθνική ιδιοκτησία του κεφαλαίου.
Στην ουσία, την πρώτη μεταπολεμική περίοδο η εξαντλημένη από τον πόλεμο ευρωπαϊκή αστική τάξη, ευρισκόμενη ήδη υπό την στρατιωτική αλλά και οικονομική κηδεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών, μέσω των τεράστιων ποσών του «Σχεδίου Μάρσαλ» προσανατολίστηκε - ιδιαίτερα οι κυρίαρχες δυνάμεις στη Γαλλία και τη Γερμανία - στην ενοποίηση της κυριολεκτικά κατεστραμμένης, διαιρεμένης και αδύναμης, τότε, καπιταλιστικής Ευρώπης, ώστε να αντιμετωπιστεί η οικονομική παντοδυναμία των ΗΠΑ αλλά και το ισχυρό και μαχητικό εργατικό κίνημα.
Η πρώτη φάση της ευρωπαϊκής ενοποίησης σφραγίστηκε από την οικονομική άνοδο της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου. Για μια περίοδο 30 και πάνω χρόνων μετά το τέλος του πολέμου, ο παγκόσμιος καπιταλισμός γνώρισε μια πρωτοφανή, με αστικούς όρους, περίοδο οικονομικής ανάπτυξης, κύρια στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες και μερικά στον υπανάπτυκτο κόσμο. Η παραγωγή αναπτύχθηκε μ' ένα ρυθμό από τους μεγαλύτερους στην ιστορία. Οι παραγωγικές δυνάμεις, που αναπτύχθηκαν μετά τις καταστροφές του πολέμου, ήταν πολύ περισσότερες από αυτές που είχαν δημιουργηθεί σ' ολόκληρη την προηγούμενη ιστορία της ανθρωπότητας!
Στην ουσία, η παρατεταμένη ανοδική εξέλιξη που είχαμε στην πρώτη φάση της μεταπολεμικής περιόδου στηρίχθηκε σε μια σειρά παράγοντες που επιδρώντας ο ένας πάνω στον άλλο παρήγαγαν τη μεγαλύτερη οικονομική άνθηση στα πλαίσια του συστήματος. Υπήρξαν βέβαια μερικά διαλείμματα - περιοδικές υφέσεις ή ακόμα και μικρές κρίσεις – που, όμως, αποτελούσαν μικρά μόνο διαλείμματα στην ανοδική πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.
Αυτή η φάση χαρακτηρίστηκε τόσο από ουσιαστικές παραχωρήσεις προς τους εργαζόμενους, στις αποδοχές και τις κοινωνικές παροχές - το περίφημο «κράτος πρόνοιας» - όσο και με τη σταδιακή εξαφάνιση, τουλάχιστον για όσον αφορά τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, των φασιστικών και αυταρχικών καθεστώτων. Στην ουσία ήταν ο αλλαγμένος συσχετισμός, βασικά ανάμεσα στις τάξεις, που υποχρέωσε τις αστικές δυνάμεις σε ολόκληρο τον κόσμο να ακολουθήσουν μια πολιτική παραχωρήσεων, στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, ώστε να αποφύγουν τη μεταπολεμική κοινωνική κρίση και να περιορίσουν τη μαχητικότητα του εργατικού κινήματος.
Η Ευρώπη, μέσα σ' αυτές τις συνθήκες μπόρεσε ν' απαλλαγεί από τις αφόρητες εθνικές εντάσεις που στο παρελθόν είχαν προκαλέσει δύο καταστροφικούς παγκόσμιους πολέμους. Η παρατεταμένη οικονομική άνοδος διευκόλυνε τις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενοποίησης ακόμα και από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, ακριβώς γιατί εξάλειψε προσωρινά το έδαφος τόσο των κοινωνικών επαναστάσεων - που χαρακτήριζε τις δύο πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα - όσο και των παραδοσιακών εθνικών ανταγωνισμών.
Με αστικούς όρους η ευρωπαϊκή ενοποίηση, βασισμένη στο γαλλογερμανικό άξονα, προχώρησε περισσότερο απ' όσο και ο πιο διορατικός οπαδός της ευρωπαϊκής ενοποίησης μπορούσε να φανταστεί.

Νεοφιλελευθερισμός
Η μακρά μεταπολεμική άνθηση - βασισμένη στην κεϋνσιανή λογική της καπιταλιστικής διαχείρισης και του κρατικού παρεμβατισμού - αν και οδήγησε σε μια χωρίς ιστορικό προηγούμενο έκρηξη στο επιστημονικό και τεχνολογικό πεδίο με τη δημιουργία νέων βιομηχανικών κλάδων, στην πληροφορική, τη βιοτεχνολογία, τη γενετική κ.λπ., καθώς και σε ανάπτυξη το παγκόσμιο εμπόριο και οικονομία - προκάλεσε, τελικά μια έκρηξη του πληθωρισμού και τεράστια ελλείμματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς, που υπονόμευαν τη βάση της καπιταλιστικής οικονομίας. Κάτω απ' αυτούς τους όρους οι κυρίαρχες αστικές δυνάμεις εγκατέλειψαν τις «επεκτατικές» θεωρίες της «πολιτικής ζήτησης» που πρέσβευε ο Τζον Μέϋναρντ Κέϋνς και υιοθέτησαν τις σαθρές «μονεταριστικές» αντιλήψεις του Μίλτον Φρίντμαν και των σκληρών νεοφιλελεύθερων.
Οι πυρετώδεις και ραγδαίες αλλαγές στις διεθνείς σχέσεις και τους συσχετισμούς δυνάμεων ανάμεσα στις τάξεις, που προκάλεσε η κατάρρευση των χωρών που για δεκαετίες κυριαρχούσε ο «υπαρκτός σοσιαλισμός» καθώς και η συντριβή των οραμάτων για μια νέα κοινωνία ανάμεσα στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα της ευρωπαϊκής ηπείρου, διευκόλυναν τους νέους αστικούς σχεδιασμούς.

Οι αστοί οικονομολόγοι που την προηγούμενη ιστορική περίοδο θεωρούσαν το κράτος ως πηγή σωτηρίας, τώρα το αντιμετωπίζουν ως την αιτία όλων των δεινών και για το λόγο αυτό προτείνουν τη δραστική του μείωση στο όνομα μιας πολιτικής που απαιτεί «ισχυρή οικονομία» και «ισορροπημένους προϋπολογισμούς». Ο νεοφιλελευθερισμός, αυτή η βάρβαρη εκδοχή του καπιταλισμού, έγινε τα τελευταία χρόνια η κυρίαρχη πολιτική σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Οι διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης υποτάχθηκαν μέσα σ' αυτές τις συνθήκες στους αστικούς μονόδρομους του νεοφιλελευθερισμού. Οι συμφωνίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης καθώς και η υλοποίηση των στόχων που απαιτεί η περιβόητη ΟΝΕ αποτελούν, στην ουσία, τις διαδικασίες ευρωπαϊκής ενοποίησης με νεοφιλελεύθερους όρους. Δεν θα ήταν υπερβολή να τις χαρακτηρίσουμε ως την «Magna Carta» του νεοφιλελευθερισμού.
Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, χωρίς αμφιβολία, ενίσχυσε τις τάσεις ενοποίησης. Στο παρελθόν, στην Ευρώπη, οι επιτυχείς τελωνειακές και νομισματικές ενώσεις ήταν, κατά κανόνα, συνδυασμένες με τη δημιουργία βιώσιμων κρατών. Στη Γερμανία, π.χ., η Τελωνειακή Ένωση (Zolverein) του 1830, οδήγησε, μαζί με άλλους παράγοντες βέβαια, στην εθνική ενοποίηση του 1870.

Είναι φανερό, όμως, ότι η σταθερή νομισματική ενοποίηση απαιτεί μακροπρόθεσμα ένα κοινό κρατικό μηχανισμό - ένα ενοποιημένο κράτος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ακριβώς επειδή δεν είναι ένα ομόσπονδο κράτος με ισχυρό κρατικό μηχανισμό και οικονομικό προϋπολογισμό (ο προϋπολογισμός της Ένωσης είναι ασήμαντος) είναι σε αδυναμία να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπο κάθε τμήμα της Ένωσης. Στην πραγματικότητα με την εφαρμογή του ευρώ όλα τα εθνικά νομίσματα «κλειδώθηκαν» σ' ένα άκαμπτο σύστημα με αποτέλεσμα η κάθε χώρα, ακριβώς επειδή δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιήσει την υποτίμηση, να υποχρεώνεται να μεταφέρει τις συνέπειες της κρίσης και τον αδυσώπητο πόλεμο του διεθνούς ανταγωνισμού στις δυνάμεις της εργασίας.

Η Αναθεωρημένη Συνθήκη της Λισσαβώνας - κατά τον ίδιο τρόπο με το αλήστου μνήμης καταψηφισθέν «Ευρωπαϊκό Σύνταγμα» - ανακηρύσσει, ως νέος μωσαϊκός νόμος, τον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό ως το αιώνιο πολιτικό σύστημα, εγκαθιδρύοντας «την άκρως ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία της αγοράς», ενώ προωθεί την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση πάνω στα ερείπια των δημοκρατικών ελευθεριών και των κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων.

Η σημερινή πορεία ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σφραγίζεται από το γεγονός ότι η «υπέρβαση» των εθνικών κρατών γίνεται κάτω από τη συντριπτική ηγεμονία του κεφαλαίου και του χρήματος σε βάρος των κοινωνικών κατακτήσεων των εθνικών εργατικών τάξεων, διάφορων κοινωνικών κατηγοριών και ομάδων. Τα προγράμματα «σύγκλισης» δεν επιβάλουν μόνο πολιτικές λιτότητας, αλλά και ιδιωτικοποιήσεις, απολύσεις, «ελαστικές σχέσεις » εργασίας, δραστικούς περιορισμούς στις κοινωνικές δαπάνες, τα ασφαλιστικά δικαιώματα κ.λπ.

Η περιβόητη «σύγκλιση» των οικονομικών δεικτών που αφορούν στον πληθωρισμό, το δημόσιο έλλειμμα, το δημόσιο χρέος και τα επιτόκια σε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων με μεγάλες κοινωνικές, περιφερειακές και εθνικές ανισότητες, αποτελεί ένα πολιτικό μέσο πίεσης στην υπηρεσία της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης και σε βάρος των εργαζομένων, των ανέργων, των φτωχών. Τα προγράμματα σύγκλισης βάζουν στην ουσία τους ευρωπαϊκούς λαούς στην προκρούστεια κλίνη του νεοφιλελευθερισμού, αδιαφορώντας για την ισόρροπη ανάπτυξη, τα κοινωνικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην εργασία. Αυτή η προς τα κάτω «εναρμόνιση» καταστρέφει ήδη τον κοινωνικό ιστό στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τροφοδοτεί την ανεργία, την κοινωνική περιθωριοποίηση και το ρατσισμό και δημιουργεί το πλαίσιο για κοινωνικές εκρήξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο φόβος των κοινωνικών αγώνων και εξεγέρσεων οδήγησε στην αστυνομική συνεργασία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Υπηρεσίας (Europol). Από την άλλη, όμως, ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών και η μείωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων μειώνουν την ανάπτυξη και προετοιμάζουν το έδαφος για μια βαθιά οικονομική κρίση, τα πρώτα συμπτώματα της οποίας είναι ήδη ορατά.

Στην ιστορία του κεφαλαίου κάθε διαδικασία συγκεντροποίησης είναι μια αντιφατική, σκληρή και ιδιαίτερα επώδυνη για τα πλατιά στρώματα των εργαζομένων, διαδικασία. Στην πορεία ενοποίησης, ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός ενεργεί με τις δικές τους άναρχες και βάρβαρες μεθόδους που εντείνουν τις αντιθέσεις σε όλα τα επίπεδα της εθνικής οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής. Η νεοφιλελεύθερη αντίληψη για τη λεγόμενη ευρωπαϊκή σύγκλιση, που έχουν υιοθετήσει οι κυρίαρχες δυνάμεις, θα έχει – αν υλοποιηθεί, βέβαια, στο σύνολο της – για τους ευρωπαίους εργαζόμενους τις συνέπειες που είχαν στο παρελθόν, τηρουμένων των ιστορικών αναλογιών, η πρώτη και η δεύτερη βιομηχανική επανάσταση.

Η εκτεταμένη ανεργία, η καταστροφή παραδοσιακών τμημάτων της εργατικής τάξης, η αύξηση των στρωμάτων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχιας, τα φαινόμενα περιθωριοποίησης – ιδιαίτερα στους νέους, τις γυναίκες και τους μετανάστες – που οδηγούν στις κοινωνίες των 2/3 ακόμα και του 1/3, η αναδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ιδιαίτερα με την πρόσφατη ευρωπαϊκή οδηγία που απορυθμίζει πλήρως το χρόνο εργασίας με τη δυνατότητα η εργάσιμη εβδομάδα να αυξηθεί ακόμα και στις 65 ώρες (!), καθώς και η παρακμή ολόκληρων γεωγραφικών περιοχών, που καταδικάζονται στην υπανάπτυξη, είναι μόνον η ορατή πλευρά των συνεπειών από τις «αναδιαρθρώσεις», τις αντιμεταρρυθμίσεις δηλαδή, που επιβάλλει το σύνολο των συνθηκών της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Αυτή η Ευρώπη είναι η Ευρώπη του κεφαλαίου και της εκμετάλλευσης. Δεν είναι η δική μας Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον Μαρξ, η συσσώρευση του κεφαλαίου διαβρώνει τις δύο βάσεις του ανθρώπινου πλούτου: την εργασία που ξεπέφτει σε εμπόρευμα και τη φύση την οποία καταστρέφει γιατί την αντιμετωπίζει ως ανεξάντλητη.

Με τη συνυπογραφή της GATT, η Ευρωπαϊκή Ένωση μαζί με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία πέτυχαν την ανισομερή απελευθέρωση των αγορών σε βάρος των χωρών του Τρίτου Κόσμου, ανοίγοντας έτσι ένα νέο, εξίσου άθλιο, κεφάλαιο, στην 50χρονη αλληλουχία ληστρικών επιδρομών, εξαθλίωσης, πολιτισμικών και περιβαλλοντικών καταστροφών που χαρακτηρίζει τις σχέσεις των πλουσίων με τις φτωχές χώρες του πλανήτη.

Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναπτύχθηκε και το ελπιδοφόρο κίνημα της οικολογίας, η κυριαρχία των μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων υπονομεύει την περιβαλλοντική πολιτική και τον καθορισμό υψηλών ορίων ρύπων, με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας - παρά το γεγονός ότι οι αντιστάσεις από τα κινήματα περιορίζουν τη χρήση της - από την άρνηση περιορισμού των ρυπογόνων παραγωγικών διαδικασιών κλπ. Όχι μόνον η Ευρώπη αλλά και ο πλανήτης ολόκληρος κινδυνεύει πλέον από οικολογική καταστροφή.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που με τον σχετικά μεγάλο πλούτο, τις φιλελεύθερες δημοκρατικές ανθρωπιστικές παραδόσεις, τις τρομακτικές εμπειρίες από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και πολέμους, υπήρξαν, έστω και περιορισμένα, καταφύγιο, πολιτικά πολιτισμικά και φυλετικά διωκόμενων αλλά και οικονομικά κατατρεγμένων ανθρώπων κλείνουν τώρα τα σύνορα και υψώνουν τείχη για να αφήσουν έξω άνδρες και γυναίκες που οι εξελίξεις των τελευταίων χρόνων οδήγησαν στην προσφυγιά. Η συνθήκη του Σένγκεν καταργεί στην ουσία το κράτος δικαίου. Το τεκμήριο αθωότητας των πολιτών - που αποτελεί τον πυρήνα του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού - θυσιάζεται στο βωμό της περιβόητης «αντιτρομοκρατικής πολιτικής» που εμπνεύσθηκε και εφαρμόζει η βαθύτατα συντηρητική ηγετική ομάδα της αμερικανικής άρχουσας τάξης, καθώς και στις «ανάγκες» του αστυνομικού κράτους που οικοδομείται αθόρυβα αλλά συστηματικά σ' όλη την Ευρώπη.

Η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη πλήττει, επίσης, τους δημοκρατικούς θεσμούς. Δεν πρόκειται για ένα «δημοκρατικό έλλειμμα» που θα μπορούσε να αναπληρωθεί, αλλά για την οικοδόμηση ενός αυταρχικού πολιτικού συστήματος που ταιριάζει στο πρότυπο της ηνωμένης Ευρώπης που επιθυμούν να επιβάλλουν οι κυρίαρχες αστικές δυνάμεις.

Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων - που μετά την κατάρρευση του λεγόμενου υπαρκτού σοσιαλισμού μαστίζονται από το οικονομικό χάος, την φτώχεια, την κοινωνική οπισθοδρόμηση και τις εθνικές εντάσεις ενώ ταυτόχρονα αποτελούν και ζώνη φτηνού εργατικού δυναμικού - εντείνουν τις αντιθέσεις σε όλα τα επίπεδα στο εσωτερικό της Ένωσης και ως εκ τούτου υπονομεύουν και τις διαδικασίες ουσιαστικής ενοποίησης πάνω σε καπιταλιστική βάση.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συνταράσσεται από συγκρούσεις μεταξύ των μεγάλων χωρών της για την ηγεμονία στο εσωτερικό και για ζώνες επιρροής στο εξωτερικό, ενώ η όποια κοινή εξωτερική πολιτική ασκήθηκε μέχρι τώρα όξυνε αντιθέσεις και επιδείνωσε τοπικές συγκρούσεις και αιματηρούς εμφύλιους πολέμους, όπως στις χώρες που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Ταυτόχρονα οι κυρίαρχες αστικές δυνάμεις οικοδομούν την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ένα ιμπεριαλιστικό πόλο που διεκδικεί πρωτεύοντα ρόλο στη λεγόμενη «Νέα Τάξη πραγμάτων» μετέχοντας ενεργά στον πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας». Εκκολάπτεται έτσι ένας νέος ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός, μια νέα καπιταλιστική υπερδύναμη με στρατιωτικό βραχίονα τον ευρωστρατό, το ευρωπαϊκό σκέλος του NATO και τη ΔΕΕ, σε «ανταγωνισμό» με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, για την κυριαρχία στον κόσμο, μια υπερδύναμη που θα αποτελέσει παράγοντα όξυνσης των διεθνών αντιπαραθέσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστήριξε τον πόλεμο και τους βομβαρδισμούς του Βελιγραδίου, επιβράβευσε αυταρχικά καθεστώτα ή υποστήριξε ενεργά μέσω του NATO πολεμικές εκστρατείες κατά των χωρών του Τρίτου Κόσμου, ιδιαίτερα με τον πρώτο πόλεμο στον Κόλπο και τους βομβαρδισμούς αμάχων στη Βαγδάτη και την στρατιωτική επέμβαση στο Αφγανιστάν, ενώ έδωσε ανοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες στον δεύτερο αιματηρό πόλεμο κατά του Ιράκ.

Η διάσπαση, με αφορμή τον πόλεμο κατά του Ιράκ, σε "παλιά" και "νέα" Ευρώπη, δεν ήταν μόνο μια ακόμη εκδήλωση των αναπόφευκτων ενδοκαπιταλιστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, αλλά και αποκάλυψε ότι ο δρόμος της ευρωπαϊκής καπιταλιστικής ενοποίησης είναι όχι μόνο μακρύς αλλά, εν τέλει, και αμφίβολος. Ο Ετιέν Μπαλιμπάρ, αναφερόμενος στα σημερινά προβλήματα της ευρωπαϊκής ενοποίησης, αναγνωρίζει ότι «Η ευρωπαϊκή οικοδόμηση η θα πρέπει να βρει νέες βάσεις και νέους στόχους η θα καταρρεύσει διαγράφοντας για πολύ καιρό τη δυνατότητα συλλογικής πολιτικής δράσης σε αυτό το σημείο της γης».

Ευρώπη και αριστερά
Το σύνολο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όπως και τμήματα της αριστεράς, υποστήριξαν, την με νεοφιλελεύθερους όρους, ευρωπαϊκή ενοποίηση, επικυρώνοντας τόσο την συνθήκη του Μάαστριχτ όσο και τις υπόλοιπες που διέπουν την οργάνωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποδέχθηκαν την οικονομική και νομισματική ένωση.. Η αντιδραστική φιλελεύθερη ιδεολογία, που δεσπόζει στο σύνολο τους τις συνθήκες της ευρωπαϊκής ενοποίησης, που θυσιάζουν όλες τις αξίες στο βωμό του κέρδους και της αγοράς, δεν αποτελεί προνόμιο των συντηρητικών κομμάτων αν και τα τελευταία αποτελούν αναμφισβήτητα τους πιο συνεπείς εκφραστές της. Έχει διαβρώσει και την ιδεολογία των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών καθώς και πολλών αριστερών κομμάτων στο όνομα του οικονομικού «ρεαλισμού».

Οι συνθήκες της ευρωπαϊκής ενοποίησης (από τη συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι την πρόωρα εκπνεύσασα, από το ισχυρό ιρλανδικό «Όχι», Αναθεωρημένη Συνθήκη της Λισσαβώνας) αποτέλεσαν το προϊόν σύγκλισης του ανελέητου αστικού νεοφιλελευθερισμού και της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας στο στάδιο του γεροντικού, από πολιτική άποψη, μαρασμού της. Οι ηγετικές ομάδες των σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων έχουν αποδεχτεί το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο από τους εκφραστές του κεφαλαίου με τις γνωστές ολέθριες για τους εργαζόμενους συνέπειες.

Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα βρίσκονται σήμερα μπροστά σε μια παρατεταμένη κρίση προσανατολισμού. Επιχειρούν να επαναφέρουν, μέσα στις νέες συνθήκες το σοσιαλδημοκρατικό «όνειρο» - έναν αδύναμο απόηχο του «κράτους - πρόνοια» του παρελθόντος. Ωστόσο, το «όραμα» τους περιορίζεται στην αναζήτηση «ενός τριπλού συμβιβασμού ανάμεσα στο Κεφάλαιο και την Εργασία, στην Αγορά και στο Κράτος, στον Ανταγωνισμό και την Αλληλεγγύη».

Αν και οι ίδιοι υποστήριξαν, όταν είχαν κυβερνητικές ευθύνες, με ιδιαίτερο φανατισμό το κεφάλαιο, την αγορά και τον ανταγωνισμό, σήμερα ζητούν - όχι βέβαια επιστροφή «στο πανταχού παρόν κράτος που απέτυχε» - αλλά στο να θέσουν «όρια στις μη αυτορρυθμιζόμενες αγορές»! Πρόσφατα, μάλιστα, οι «σοφοί» της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατίας, από τον Ζακ Ντελόρ μέχρι τον Χ. Σμιτ και από τον Λ. Ζοσπέν μέχρι τον Μ. Ντ’ Αλέμα, ως απάντηση στη χρηματοπιστωτική κρίση που υπονομεύει τις βάσεις της καπιταλιστικής οικονομίας, περιορίστηκαν στο να προτείνουν «μια ευρωπαϊκή επιτροπή κρίσης» η οποία θα «…ξανασκεφθεί τους κανόνες του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος»! Ο Μπερνστάϊν μπροστά σ' αυτούς τους «σκεπτόμενους», σύγχρονους «θεωρητικούς» της λεγόμενης δημοκρατικής αριστεράς, ήταν υπόδειγμα σοσιαλιστικής σκέψης.

Οι αριστεροί σοσιαλδημοκράτες, από την άλλη, επιζητούν ως διέξοδο την επιστροφή στην κρατική παρέμβαση μέσα, όμως, στα όρια του συστήματος - σ' ένα νέου τύπου Κεϋνσιανισμό. Η πολιτική αυτή, όμως, οδήγησε στο παρελθόν σε τεράστια ελλείμματα τους προϋπολογισμούς, κατάρρευση των επενδύσεων και σε πληθωριστικές εκρήξεις. Αυτός είναι και ο λόγος της εμμονής του μεγάλου κεφαλαίου στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και τις συνεχείς περικοπές των κρατικών δαπανών.

Στην ουσία, η κυριαρχία του μεγάλου κεφαλαίου σε όλους τους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ζωής, όχι μόνο υπονομεύουν τις παραδοσιακές σοσιαλδημοκρατικές αντιλήψεις, αλλά και συντελούν ώστε να έλθουν στην επιφάνεια όλες οι παλιές αντιθέσεις.

Στην αριστερά εκφράζεται επίσης και η αντίληψη της αποδέσμευσης επί μέρους χωρών από την Ένωση, από κόμματα που είναι αντίθετα με τις συμφωνίες της Ένωσης και τις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ωστόσο, η αντίθεση αυτή εκφράζεται, κατά κανόνα, όχι από τη σκοπιά της σοσιαλιστικής προοπτικής αλλά από την πλευρά της αποδέσμευσης και της «ανεξαρτησίας» του εθνικού κεφαλαίου.

Στα πλαίσια όμως του συστήματος δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια «ανεξάρτητη» πορεία. Οι συνεχείς συγχωνεύσεις και οι συνεργασίες των πιο βιώσιμων ελληνικών επιχειρήσεων με τις αντίστοιχες, κατά κύριο λόγο, ευρωπαϊκές φανερώνουν ότι το ελληνικό κεφάλαιο, όχι μόνο δεν «αποδεσμεύεται», αλλά υιοθετεί όλο και περισσότερο τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό πεδίο τον «ευρωπαϊκό δρόμο». Ο ελληνικός καπιταλισμός, όπως άλλωστε και κάθε εθνικός καπιταλισμός, στρέφεται όλο και πιο πολύ ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης προς τα «έξω», προς την παγκόσμια οικονομία, προς τις πιο ισχυρές οικονομικές ενώσεις. Η Ευρώπη δεν είναι απλά ένας γεωγραφικός, αλλά ένας οικονομικός όρος ασύγκριτα πιο συγκεκριμένος από την παγκόσμια αγορά. Οι Έλληνες επιχειρηματίες φαίνεται ότι έχουν κατανοήσει πλήρως αυτή την πραγματικότητα. Είναι ουτοπία να θες να δημιουργήσεις μέσα στα εθνικά πλαίσια και με αστικούς όρους ένα αυτάρκες σύστημα.

Μια αυτάρκης ή αυτοδύναμη καπιταλιστική Ελλάδα, όπως άλλωστε και μια αυτάρκης Γερμανία, είναι αδύνατον ουσιαστικά να υπάρξουν. Οι δύο χώρες πρέπει να αποτελέσουν μέρος μιας ανώτερης ενότητας. Το ζήτημα είναι με ποιους όρους θα γίνει αυτή η ενότητα. Με τους όρους των δυνάμεων του κεφαλαίου - αν υποθέσουμε ότι αυτή η διαδικασία τελικά ολοκληρωθεί - ή με τους όρους των δυνάμεων της εργασίας;

Οι δυνάμεις της εργασίας είναι χωρίς αμφιβολία, μετά τη ραγδαία κατάρρευση των χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και την προσωρινή υποχώρηση των σοσιαλιστικών οραμάτων, σε αδυναμία να ενοποιήσουν την Ευρώπη με τους δικούς τους όρους. Οι αστικές δυνάμεις δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προσπαθούν να καλύψουν το κενό.

Χωρίς αμφιβολία, η ευρωπαϊκή αριστερά οφείλει ν' αντισταθεί στις αστικές, νεοφιλελεύθερου τύπου, με σοβαρά προβλήματα δημοκρατικού ελλείμματος, διαδικασίες ευρωπαϊκής ενοποίησης. Ωστόσο, η αντίθεση αυτή δε σημαίνει άμβλυνση της αντίθεσης στην καπιταλιστική ολοκλήρωση και τον περιορισμό της σε μια απλή άρνηση του νεοφιλελευθερισμού, σ' ένα νέου τύπου κεϋνσιανισμό. Αντίθετα, σύμφωνα με τη Γκραμσιανή αντίληψη, είναι διαλεκτικά συνδεδεμένη, όχι με την επιστροφή στους εθνικούς δρόμους, αλλά με τη δημιουργία ενός θεμελιακά νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος – μιας νέας Ευρώπης. Με τη σοσιαλιστική προοπτική που αποτελεί, με ιστορικούς όρους, τη μόνη εναλλακτική πρόταση στις αστικές διαδικασίες της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Ο Μαρξ σε μια ανάλογη συζήτηση που απασχόλησε το δημοκρατικό και αριστερό κίνημα της Ευρώπης στα μέσα του 19ου αιώνα, στο λόγο που εκφώνησε στο Δημοκρατικό Σύνδεσμο των Βρυξελλών, ενώ υπέβαλε σε αυστηρή κριτική την ελευθερία του εμπορίου - που απέβλεπε, όπως ακριβώς σήμερα και η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, στην άρση των παράλογων τελωνειακών φραγμών και σε μια φάση επέκτασης και συγκέντρωσης του κεφαλαίου - δεν πρότεινε την επιστροφή στο παρελθόν: «Για να συνοψίσουμε : Τι είναι λοιπόν η ελευθερία του εμπορίου μέσα στη σημερινή κατάσταση της κοινωνίας ;» έθεσε, τότε το ερώτημα ο Μαρξ. Για να δώσει αμέσως την απάντηση : «Είναι η ελευθερία του κεφαλαίου…Θα δει ο εργάτης πως δεν τον κάνει λιγότερο σκλάβο το απελευθερωμένο κεφάλαιο από το κεφάλαιο που το συνθλίβουν τα τελωνεία. …Δεν πρέπει να απορούμε που οι οπαδοί του ελεύθερου εμπορίου δεν μπορούν να καταλάβουν πως μπορεί μια χώρα να πλουτίζει σε βάρος μιας άλλης, αφού οι ίδιοι αυτοί κύριοι, δεν θέλουν πια να καταλάβουν πως, στο εσωτερικό μιας χώρας, μια τάξη μπορεί να πλουτίζει σε βάρος μιας άλλης τάξης».

Ο Μαρξ στην εποχή του καταδίκαζε της καταστροφικές συνέπειες της ελευθερίας του εμπορίου και όλες τις διαδικασίες συγκέντρωσης του κεφαλαίου από τη σκοπιά της επανάστασης και της σοσιαλιστικής προοπτικής : «Αλλά γενικά, στις ημέρες μας, το σύστημα της ελευθερίας του εμπορίου είναι καταστροφικό. Διαλύει τις παλιές εθνικότητες και σπρώχνει στο έπακρο τον ανταγωνισμό ανάμεσα στην αστική τάξη και το προλεταριάτο. Με μια λέξη, το σύστημα της εμπορικής ελευθερίας επιταχύνει την κοινωνική επανάσταση. Μονάχα με τούτη την επαναστατική έννοια, κύριοι, ψηφίζω υπέρ της ελευθερίας του εμπορίου».

Αν και κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει από τώρα, περίοδο σύγχυσης και υποχώρησης του κινήματος, τους δρόμους - την πολυπλοκότητα και την ανισομέρεια των μορφών μετάβασης - (για παράδειγμα ποιος μπορεί ν' αποκλείσει στο μέλλον η καπιταλιστική αλυσίδα να σπάσει όχι σ' ένα αδύναμο, αλλά σ' έναν ισχυρό κρίκο, όπως είναι για παράδειγμα η Γαλλία ή Γερμανία;), εντούτοις η προοπτική της σοσιαλιστικής Ευρώπης μπορεί και πρέπει ν' αποτελέσει τον ιστορικό στόχο της πολιτικής δράσης για την ελληνική και ευρωπαϊκή αριστερά, ιδιαίτερα για την ριζοσπαστική και κομμουνιστική εκδοχή της.

Παρά το γεγονός ότι η εκτεταμένη καπιταλιστική διεθνοποίηση απαιτεί όλο και περισσότερο διεθνείς λύσεις, εντούτοις, η πάλη στο εθνικό πεδίο διατηρεί το ειδικό της βάρος. Είναι φανερό, όμως, ότι η πάλη στο εθνικό πεδίο είναι πλέον - περισσότερο από κάθε άλλη φορά στην ανθρώπινη ιστορία - διεθνής και το αντίστροφο.

Η «Άνοιξη των λαών» αυτή τη φορά θα είναι σοσιαλιστική
Ο ίδιος ο βαθμός διεθνοποίησης του κεφαλαίου και, μέχρις ενός σημείου, των πολιτικών θεσμών, επιβάλλει, ωστόσο, σχεδόν με όρους επιβίωσης, την αντίστοιχη διεθνοποίηση της δράσης του εργατικού κινήματος. Ο σοσιαλισμός είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά όχι ένας εθνικός, αλλά ένας ευρωπαϊκός στόχος.

Η ιστορία του κινήματος στην Ευρώπη έχει αποδείξει - περισσότερες από μια φορά - ότι σε μεγάλες ιστορικές καμπές η κοινωνική πλημμυρίδα ξεπερνούσε τα εθνικά πλαίσια και αγκάλιαζε ολόκληρη την ήπειρο.

Η περίφημη «Άνοιξη των λαών», η μεγάλη δημοκρατική επανάσταση του 1848, ξεκίνησε από το Παρίσι της επανάστασης και εξαπλώθηκε ταχύτατα - επιβεβαιώνοντας την προσφιλή θεωρία του Μέτερνιχ περί «μεταδοτικότητας της επανάστασης» - όχι μόνο σε ολόκληρη τη Γαλλία, αλλά και στα γερμανικά κρατίδια, στο Βερολίνο, τη Δρέσδη, την Κολωνία, στην αυτοκρατορία των Αψβούργων, τη Βιέννη, την Βουδαπέστη, την Πράγα, στην ιταλική χερσόνησο, τη Ρώμη, το Μιλάνο, τη Νάπολι, τη Βενετία, στη Βρετανική πρωτεύουσα, το Λονδίνο, ενώ προκάλεσε αναστατώσεις στην Ισπανία, τη Ρουμανία, τη Δανία και δευτερευόντως στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. Ο ιστορικός Ε. Χομπσμπάουμ εύστοχα σημειώνει ότι η «Επανάσταση ξέσπασε σχεδόν ταυτόχρονα … Ποτέ δεν συνέβη τίποτε που να μοιάζει περισσότερο με παγκόσμια επανάσταση, το όνειρο των επαναστατών της περιόδου εκείνης, από την αυθόρμητη και γενική αυτή πυρκαγιά … Ότι ήταν το 1789 η εξέγερση ενός μόνου έθνους τώρα έμοιαζε να είναι “η άνοιξη των λαών” μια ολάκερης ηπείρου».

Ο Μαρξ, που είχε μια διεθνιστική αντίληψη και του ήταν ξένος κάθε εθνικιστικός προσανατολισμός, υποστήριξε ότι ένας από τους βασικούς παράγοντες της ήττας της μεγαλειώδους Παρισινής Κομμούνας υπήρξε το γεγονός ότι η επανάσταση περιορίστηκε στα στενά όρια της Γαλλίας : «…η Κομμούνα έπεσε γιατί σε όλες τις πρωτεύουσες – το Βερολίνο, τη Μαδρίτη και τις άλλες – ανέφερε ο Μαρξ - δεν έγινε ταυτόχρονα ένα μεγάλο επαναστατικό κίνημα, που να συνδέεται με την ρωμαλέα εξέγερση του παρισινού προλεταριάτου».

Ο καταστροφικός και αιματηρός πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, που ξέσπασε τον Αύγουστο του 1914, προκάλεσε ένα παρατεταμένο επαναστατικό ξέσπασμα, που και αυτό, αγκάλιασε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι Ρωμανώφ της Ρωσίας, οι Χοετζόλερν της Γερμανίας, οι Αψβούργοι της Αυστρίας της Ουγγαρίας και της Τσεχίας καθώς και οι Σουλτάνοι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, παρατηρούσαν έκπληκτοι και ανήμποροι την κατάρρευση των αυτοκρατοριών τους. Τη νικηφόρα Οκτωβριανή επανάσταση στη Ρωσία στα 1917 ακολούθησαν τα επαναστατικά γεγονότα που συγκλόνισαν τη Γερμανία από το1919 μέχρι το 1923, την Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ιταλία… Ήταν τέτοια η έκταση του κινήματος που ο Λένιν, στο ιδρυτικό συνέδριο της 3ης Διεθνούς, έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι «Η νίκη της επανάστασης σε όλο τον κόσμο είναι εξασφαλισμένη. Πλησιάζει η στιγμή της θεμελίωσης της διεθνούς Σοβιετικής Δημοκρατίας»!

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος προκάλεσε, επίσης, ένα ισχυρό επαναστατικό κύμα, που σε συνδυασμό με την επέλαση του κόκκινου στρατού, κλόνισε τα αστικά καθεστώτα σε ολόκληρη την Ευρώπη και παρέσυρε στη δίνη της επανάστασης την Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία, την Ανατολική Ευρώπη, την Ιταλία, τη Γαλλία κλπ. Μετά το τέλος του πολέμου όχι μόνο ο χάρτης στην Ευρώπη αλλά και ο συσχετισμός δυνάμεων άλλαξε θεαματικά, γεγονός που ενίσχυσε στη νικηφόρα πορεία τους τα εθνικο-απελευθερωτικά κινήματα σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Το 1968 υπήρξε η χρονιά που ένα παλιρροϊκό κύμα συγκλόνισε όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και τον κόσμο ολόκληρο. Ο φοιτητής της Ναντέρ και ο απεργός εργάτης της Ρενώ συναντήθηκαν, στο πεδίο του αγώνα, με τον αντάρτη της Σαϊγκόν και τους αγωνιστές των εθνικο-απελευθερωτικών κινημάτων και ο φοιτητής του Μπέρκλεϋ και ο Μαύρος Πάνθηρας με τους ριζοσπάστες φοιτητές της πόλης του Μεξικού και τους νέους εργάτες της Γερμανίας και της Ιταλίας.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι η πάλη στο εθνικό πεδίο μπορεί και πρέπει ν' αποτελεί όχι το τέλος, αλλά την αρχή μιας πορείας, που αποτελεί με ιστορικούς όρους μια επαναστατική διαδικασία, και είναι συνδυασμένη με το συντονισμό των αγώνων, με προοπτική την κοινωνική αλλαγή, σε ευρωπαϊκό και τελικά σε διεθνές επίπεδο. Αν ο καπιταλισμός δεν μπορεί πλέον να υπάρξει σε μια μόνο χώρα, ακόμα περισσότερο, δεν μπορεί να υπάρξει ο σοσιαλισμός. Η Ευρώπη, στην πραγματικότητα, μπορεί να ενοποιηθεί όχι από τις δυνάμεις του κεφαλαίου – οι οποίες δημιουργούν μια απεχθή και αποκρουστική στα πλατιά στρώματα των εργαζομένων, ενωμένη Ευρώπη – αλλά από τις δυνάμεις της εργασίας. Η πλήρης και ολοκληρωτική αντίθεση στην ευρωπαϊκή καπιταλιστική ολοκλήρωση είναι, από την άποψη αυτή, συνδυασμένη με την πρόταση για μια νέα Ευρώπη, για τη δημιουργία ενός θεμελιακά νέου δημιουργήματος στην Ευρώπη.

Βέβαια, τόσο το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, που υποφέρει από τη γεροντική ασθένεια του κυβερνητισμού και της κεντροαριστεράς, όσο και η πλειοψηφία των κομμάτων και των οργανώσεων της Ευρωπαϊκής Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, που έχουν προσβληθεί από τις γνωστές παιδικές ασθένειες του κινήματος, δεν είναι προς το παρόν σε θέση να διαδραματίσουν ένα κεντρικό, ηγεμονικό ρόλο, ούτε και να προτείνουν μια επεξεργασμένη, εναλλακτική προοπτική σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι νέες συνθήκες, ωστόσο, απαιτούν, χωρίς χρονοτριβή, εναλλακτικές λύσεις απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές και βασικά τη διατύπωση τόσο ενός προγράμματος άμεσων διεκδικήσεων όσο και ενός σχεδίου κοινωνικού μετασχηματισμού.

Η επεξεργασία από τις δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς, ιδιαίτερα από τη ριζοσπαστική της πτέρυγα, ενός Προγράμματος Μετάβασης, που να συνδέει την πάλη για τα άμεσα αιτήματα με τους ιστορικούς στόχους του κινήματος, είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά αναγκαία. Η ευρωπαϊκή αριστερά οφείλει να προτείνει τους δικούς της δείκτες ενοποίησης – στον αντίποδα των σημερινών καταστροφικών και απάνθρωπων νεοφιλελεύθερων δεικτών που προωθούν οι κυρίαρχες αστικές δυνάμεις - όπως την κατάργηση του περιβόητου Συμφώνου Σταθερότητας, τη μηδενική ανεργία, τη μείωση των ωρών εργασίας, τις αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, τη δημόσια παιδεία και υγεία, τη λαϊκή στέγη, τις δημόσιες συγκοινωνίες, την προστασία του περιβάλλοντος από τα αδηφάγα ιδιωτικά συμφέροντα, την προστασία των πολιτικών, εθνικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων, την υποστήριξη και την παροχή δικαιωμάτων στους μετανάστες κλπ. Μα πάνω από όλα να αγωνιστεί για τη ριζική αναμόρφωση των ευρωπαϊκών θεσμών - η «άλλη» Ευρώπη δεν μπορεί παρά να φτιαχτεί πάνω στα ερείπια των αντιδημοκρατικών δομών της σημερινής Ευρωπαϊκής Ένωσης - με τον επαναπροσδιορισμό του οράματος για μια νέα σοσιαλιστική κοινωνία, με τη μαρξιστική και όχι τη σοσιαλδημοκρατική έννοια του όρου.

Μια κοινωνία, με νέες αξίες και κινητήριες δυνάμεις χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση και ανισότητες. Με κοινωνικοποιημένες μορφές ιδιοκτησίας και διανομής. Με την κοινωνικοποίηση της πίστης, της βιομηχανίας, των τηλεπικοινωνιών, της ενέργειας, της ναυτιλίας και των μεταφορών. Μιας σοσιαλιστικά σχεδιασμένης οικονομίας, κάτω από εργατική διαχείριση και έλεγχο βασισμένο στις οργανώσεις (συνδικάτα, συμβούλια κλπ) των εργαζομένων, που θα βρίσκεται στον αντίποδα του γραφειοκρατικού «υπαρκτού σοσιαλισμού». Με αποκεντρωμένες μορφές σχεδιασμού και διεύθυνσης. Με την αυτοδιαχείριση και την άμεση συμμετοχή των ίδιων των παραγωγών και των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών. Με διευρυμένες και ενισχυμένες μορφές άμεσης και αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας. Με λογικές ανάπτυξης και ποιοτικά κριτήρια που θα επιβάλλουν το σεβασμό του περιβάλλοντος, την προστασία της οικολογικής ισορροπίας και την ουσιαστική αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής. Με πλήρη δικαιώματα, αυτονομία και εγγυήσεις, ιδιαίτερα στις μικρές εθνότητες, απάντηση στον αντιδραστικό και κλειστοφοβικό εθνικισμό. Με νέες ισότιμες σχέσεις ανάμεσα στα δύο φύλα. Για μια κοινωνία απελευθερωμένη που θα βάλει νέες βάσεις στις σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους και τις σχέσεις ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση.

Τάκης Μαστρογιαννόπουλος

13 Φεβ 2009

"Τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε"; Μια παρέμβαση που λάβαμε από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Αλίμου

Καθώς η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος μπήκε στη δεύτερη και πιο επώδυνη φάση της, η ύφεση καλπάζει με πρώτα θύματα κάποια ακόμη εκατομμύρια νέους ανέργους. Τα μέχρι στιγμής προτεινόμενα από τις κυβερνήσεις «μέτρα», αφιερώνουν δημόσιο χρήμα για την στήριξη και προστασία των στυλοβατών του συστήματος -τραπεζών και μεγάλων επιχειρήσεων. Και αυτές βεβαίως -δείχνοντας ότι έχουν πλήρως επίγνωση της θέσης τους- ανταποδίδουν αναλόγως, απολύοντας εργαζόμενους.

Στην Ελλάδα η κρίση είναι παρούσα. Θα κληθούν να την πληρώσουν με πολλούς τρόπους οι εργαζόμενοι, οι απασχολήσιμοι, οι συνταξιούχοι, οι άνεργοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Και θα πληρώνουν συνεχώς όσο δεν κατανοούν ότι πίσω από αυτή βρίσκονται τα αφεντικά τους και δεν αντιδρούν απέναντί τους.

Η πολιτική κρίση που εντείνεται τους τελευταίους μήνες βρίσκει αδύνατη την κυβέρνηση της Ν.Δ. με οριακή πλειοψηφία και έντονες ενδοκομματικές συγκρούσεις. Τη δυσχερή θέση της επέτειναν τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και η γενικότερη κοινωνική αμφισβήτηση, τα οποία προσπάθησε ανεπιτυχώς να αντιμετωπίσει με έναν ανασχηματισμό εντυπώσεων.

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται συγκυριακά κερδισμένο δημοσκοπικά, όχι όμως λόγω των θέσεων που παίρνει και των προτάσεων που εισηγείται στην κοινωνία, αλλά λόγω της μεγάλης φθοράς της Ν.Δ. Η κοινωνία όπως πάντα, ζητάει διέξοδο. Και αν δεν ανοιχτεί νέος δρόμος, θα επιστρέψει -δυσανασχετώντας ίσως, αλλά θα επιστρέψει- στον παλιό…

Το ΚΚΕ με μια αξιοθαύμαστη νεκρανάσταση, φαίνεται να αναγνωρίζει ως ηγέτη του σοσιαλισμού τον Ιωσήφ Στάλιν. Στο 18ο Συνέδριο, κλεισμένο στον Περισσό, θα λιβανίζει το αλάθητο της σημερινής ηγεσίας του. Αν η κοινωνία δεν το ακολουθεί, το λάθος είναι δικό της. Την ίδια στιγμή που η ηγεσία αυτή πρωτοστατεί, από κοινού με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, στις απαράδεκτες επιθέσεις, στη μαύρη προπαγάνδα, ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Kαι ο ΣΥΡΙΖΑ; Ας δούμε τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους 8 μήνες.

Η Πανελλαδική Σύσκεψη του Μαρτίου, έδειξε ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για παραπέρα οργανωτική εξέλιξη και προγραμματική επεξεργασία. Η απόφαση έβαλε τις βάσεις γι’ αυτό το προχώρημα και έδινε το πλαίσιο αυτής της δουλειάς.

Ενδεικτικά, θυμόμαστε από το καταληκτικό κείμενο:

Σημείο 4, §β’: “Νέα καθήκοντα και υποχρεώσεις του ΣΥΡΙΖΑ: …. Τη συγκρότηση και λειτουργία σε μόνιμη βάση των δυνάμεων που δηλώνουν ότι συμφωνούν και θέλουν να συμμετάσχουν ενεργά στο εγχείρημα. Να μελετηθεί παραπέρα ο τρόπος συμμετοχής των δυνάμεων που δεν ανήκουν σε πολιτικές συνιστώσες, στην οργανωμένη δράση του ΣΥΡΙΖΑ (ανένταχτοι), προωθώντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό την δημιουργική σχέση και ισοτιμία μεταξύ ενταγμένων και ανένταχτων και των νέων δυνάμεων που προσχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ…..

Σημείο 5: Ο τρόπος διαμόρφωσης των αποφάσεων και της πολιτικής, αποκτά μεγάλη σημασία ιδιαίτερα για τα αριστερά κόμματα γιατί αποτελεί πρόκριμα και υπόδειγμα για το πώς θα διαμορφώσουν τις συνθήκες και τους όρους άσκησης της εξουσίας αν καταχτήσουν τη λαϊκή πλειοψηφία. Χρειάζεται να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που θα δώσουν καθαρή εικόνα, δύναμη και προοπτική στο εγχείρημα της συνεργασίας και θα βοηθήσουν να προχωρήσουμε σε ανώτερες μορφές πολιτικής ενότητας. Ουσιώδης προϋπόθεση γι΄ αυτό είναι η ενεργοποίηση των χιλιάδων αγωνιστών που βρίσκονται έξω από τις οργανώσεις αλλά αναγνωρίζουν ως πολιτική τους εκπροσώπηση το ΣΥΡΙΖΑ και θέλουν να συμμετέχουν σε συλλογικές διαδικασίες του. Βασικό κρίκο αυτής της προσπάθειας αποτελεί η συγκρότηση και λειτουργία των τοπικών, κλαδικών, αλλά και των κεντρικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ”.

Σήμερα και με το πολιτικό τοπίο να αλλάζει ραγδαία, ακόμα μιλάμε για το πώς πρέπει να ξεκινήσουμε. Η αργοπορία εκτιμούμε ότι δεν είναι αποτέλεσμα απειρίας ή άγνοιας. Αντίθετα, πιστεύουμε βάσιμα, ότι είναι αποτέλεσμα της πολιτικής των συνιστωσών που είναι η ηγεσία μας, οι οποίες τακτοποιούν και φροντίζουν τα διαμερίσματά τους στο κοινό μας σπίτι, υποτιμώντας τις απαραίτητες εργασίες που θα ισχυροποιήσουν τα θεμέλιά του. Τους διαφεύγει ίσως ότι αν υποστεί ανεπανόρθωτες ρωγμές, κανείς δεν θα φύγει ωφελημένος.

Έτσι, χωρίς επεξεργασμένο και συμφωνημένο πρόγραμμα και χωρίς την αναγκαία οργανωτική διάταξη, ο πολιτικός σχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να χάνει σταδιακά την ορμή και τον χαρακτήρα που του έδωσαν τα βήματα της Α’ Πανελλαδικής Σύσκεψης, και αρχίζει να αισθάνεται μειούμενο τον ενθουσιασμό, το ενδιαφέρον και την προσοχή του κόσμου της Αριστεράς.

Οι Τοπικές Επιτροπές ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν και οργανώθηκαν συχνά όχι από τις αντίστοιχες οργανώσεις των συνιστωσών -οι οποίες ενίοτε φρόντιζαν να κάνουν επιδεικτικά αισθητή την απουσία τους- αλλά κάποιες φορές ακόμη και πέρα από τη θέλησή τους. Ο ενοποιητικός ιστός ήταν και είναι οι λεγόμενοι Ανένταχτοι-Αριστεροί, που δεν ανήκουν σε κάποια συνιστώσα, αλλά θεωρούν εαυτούς ενταγμένους στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει και οφείλει να δώσει χώρο σε όλους αυτούς. Πρέπει και οφείλει να ανοίξει τις πόρτες του σ’ αυτό τον κόσμο, όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά. Αυτό σημαίνει να μπορούν να έχουν λόγο στις αποφάσεις. Αν αυτό δεν γίνει, τότε δεν έχουν πραγματικό λόγο και κίνητρο συμμετοχής - ούτε οι εντός, ούτε οι εκτός ΣΥΡΙΖΑ ανένταχτοι. Κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο δικαιούνται να έχουν λόγο και οι ενταγμένοι σε συνιστώσες σύντροφοί μας και να τον εκφράζουν σε όλα τα επίπεδα. Γιατί ο διαμεσολαβημένος από τις ηγεσίες λόγος στα κεντρικά όργανα, δεν είναι ποτέ αρκετός για την ριζοσπαστική αριστερά που θέλουμε να εκφράσουμε.

Χρειάζεται, σε τοπικό επίπεδο, ο κάθε ΣΥΡΙΖΑ να μπορεί να παίρνει τις δικές του αποφάσεις. Χρειάζεται να υπάρχουν τοπικές οργανώσεις με ουσία και περιεχόμενο. Που σημαίνει να μπορούν να παίρνουν πρωτοβουλίες για θέματα που τις αφορούν, είτε είναι εργατικά, είτε νεολαιίστικα, είτε περιβαλλοντικά, είτε τοπικά. Να μπορούν να παρεμβαίνουν και να αναπτύσσουν κινήματα στους χώρους τους - είτε τοπικά είτε κλαδικά.

Και, για να μπορέσουν να δράσουν με αυτό τον τρόπο, οι τοπικές/κλαδικές οργανώσεις πρέπει να έχουν αυτονομία. Δεν μπορεί η δυνατότητά τους να παίρνουν αποφάσεις, να καθορίζεται από το δικαίωμα του βέτο το οποίο μπορεί να έχει η κάθε μία, η οποιαδήποτε συνιστώσα. Ούτε βεβαίως μπορεί να υπάρξει αυτονομία και ουσιαστική παρέμβαση των Τοπικών Επιτροπών, με έναν ΣΥΡΙΖΑ που καθώς ο ίδιος ζει από την ελεημοσύνη των βουλευτών του, αφήνει τα κύτταρά του να φυτοζωούν χωρίς ουσιαστική οικονομική ενίσχυση, την ίδια ακριβώς στιγμή που τα χρήματα που του διατίθενται μοιράζονται αποκλειστικά μεταξύ των συνιστωσών.

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

Στην απόφαση της Πανελλαδικής Σύσκεψης του Μάρτη του 2008 συμπεριλαμβάνεται το εξής σημείο: «Η Γραμματεία καλείται να εξετάσει τη συγκρότηση Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής πανελλαδικής σύνθεσης στην οποία θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι των συνιστωσών και των ανένταχτων, αλλά θα εκπροσωπούνται και βασικές τοπικές και κλαδικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Είναι λοιπόν αναγκαίο να προχωρήσουμε σε βήματα που θα ενισχύσουν τη λειτουργία, την πολιτική παρουσία και την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό και ευρύτερο πλαίσιο.

Πρώτο βήμα: ενεργοποίηση των Τοπικών Επιτροπών σε κανονική συνέλευση και ανάδειξη με ψηφοφορία, Συντονιστικής Γραμματείας 6μηνης θητείας και με εναλλαγή προσώπων, που να εκφράζει την ανάγκη και διάθεση για ξεπέρασμα των παραλυτικών ισορροπιών και των συμβιβασμών με τις πεπατημένες οδούς πολιτικής δράσης. Για τη διασφάλιση της πλουραλιστικής και χωρίς αποκλεισμούς έκφρασης συνιστωσών και ανένταχτων, μπορούν να υπάρξουν πρόνοιες ποσόστωσης (αναλογία συνιστωσών-ανένταχτων, «οροφή» ανά συνιστώσα)

Δεύτερο βήμα: ανάπτυξη ενός σχεδίου οργάνωσης της πολιτικής μας πρακτικής με τη συγκρότηση ως βασικού στοιχείου και πυρήνα των Τ.Ε., τις Θεματικές Ομάδες Εργασίας, λαμβάνοντας πρόνοια ώστε κάθε μέλος της Τ.Ε. να εντάσσεται σε μια τέτοια Ομάδα. Ένα τέτοιο σχέδιο στοχεύει στην προώθηση της ενεργού πολιτικής συμμετοχής όλων μας, στην ώσμωση πολιτικών ιδεών, αντιλήψεων και πολιτικής κουλτούρας μεταξύ μας, δίνοντας έμφαση στο να καταστούμε σημείο αναφοράς για όσους προσδοκούν τη στήριξη και συστράτευσή μας, βοηθώντας παράλληλα τη δημιουργία σταθερών δεσμών με εκείνους εξ όσων ευελπιστούμε να ενεργοποιηθούν πολιτικά δίπλα μας.

Τρίτο βήμα: έμφαση στην παρέμβαση των Τ.Ε. σε τοπικό αλλά και ευρύτερο πλαίσιο στα άμεσα και καυτά προβλήματα (ελεύθεροι χώροι και περιβάλλον, ποιότητα ζωής, δημοτικά θέματα, παιδεία, ακρίβεια, κλπ).

Τέταρτο βήμα: άμεση και σε σταθερή βάση συνεργασία των γειτονικών Τ.Ε. σε κοινές δράσεις, ώστε η παρέμβασή τους να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ και να λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά μέσα στην κοινωνία. Παράλληλα, ανάδειξη συντονιστικού οργάνου περιοχών, έτσι ώστε η κοινή δράση των Τ.Ε. να αποκτάει μονιμότερο χαρακτήρα και να γίνεται πιο αποτελεσματική.

Πέμπτο βήμα: επιτάχυνση των διαδικασιών κατάρτισης ενός προγραμματικού πλαισίου που να εκφράζει -κατά το δυνατόν- το σύνολο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ, και ολοκλήρωσή τους σε σύντομο-προκαθορισμένο χρόνο- έτσι ώστε να σταθεί δυνατόν να οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία πραγματοποίησης της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ.

Έκτο βήμα: να θεσπιστεί σημαντική οικονομική συμμετοχή (ταμείο) από την κρατική επιχορήγηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Το κύριο ποσό πρέπει να δοθεί στον πολιτικό εκφραστή μας, που δεν είναι άλλος παρά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο οποίος έχει άμεση ανάγκη για την κεντρική λειτουργία, τις πολιτικές καμπάνιες αλλά και τις ανάγκες λειτουργίας των τοπικών και των κλαδικών επιτροπών καθώς και για την αναγκαία συγκρότηση περιφερειακών οργάνων.

Το πιο πάνω πλαίσιο πιστεύουμε ότι αποτελεί πρόταση πάλης μέσα απ’ τις γραμμές κατ’ αρχήν του ΣΥΡΙΖΑ, για να αναπτυχθεί μια ριζοσπαστική πολιτικοποίηση και πολιτική ενεργοποίησή του κόσμου της Αριστεράς, με τρόπο που θα βοηθάει τη διαμόρφωση συνειδήσεων, τέτοιων που να προετοιμάζουν το μέλλον.

Παναγιώτης Παπαγεωργίου, Θοδωρής Κανάκης

http://syrizaalimou.wordpress.com/2009/01/20/989/

10 Φεβ 2009

ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ, ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ ΣΤΙΣ 7.30 μ.μ.

Η τοπική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στη Νέα Σμύρνη σας προσκαλεί στην ανοιχτή συνέλευσή της που θα γίνει την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, 7.30 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Πλατεία Νέας Σμύρνης, πάνω από τα Goody's) με θέμα: "Οι 15 άμεσοι στόχοι πάλης του ΣΥΡΙΖΑ".

Εκδήλωση του Ινστιτούτου ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ για τον πολιτισμό

Ε Κ Δ Η Λ Ω Σ Η
"ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ"

Τετάρτη 11 και Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009, ώρα 16.00
Αίθουσα Συλλόγου Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος (ΣΥΤΕ), Σίνα 16 (και Ακαδημίας)

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΝ και το Ινστιτούτο ΝΙΚΟΣ ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009
- 1η ενότητα ΣΥΖΗΤΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ;
16.00 – 16.10 Έναρξη
Νίκος Πετραλιάς, πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς
Α. 16:15 –17:00 Γιατί δεν υπάρχει σήμερα αριστερή πολιτική για τον πολιτισμό. Το φαινόμενο και η ιστορία του
Συντονίζει / παρεμβαίνει: Αριστείδης Μπαλτάς, πανεπιστημιακός
Ομιλητές: Παντελής Μπουκάλας, δημοσιογράφος
Λαοκράτης Βάσσης, φιλόλογος - εκπαιδευτικός
17:00 –17:30 συζήτηση – παρεμβάσεις

Β. 17:30 – 18:15 Νέοι, πολιτισμός, Αριστερά: υπάρχει σημείο συνάντησης;
Συντονίζει / παρεμβαίνει: Λόης Παπαδόπουλος, πανεπιστημιακός
Ομιλητές: Δανάη Παναγιωτοπούλου, τραγουδοποιός
Νίκος Σουλιώτης, πανεπιστημιακός
18:15 – 18:45 συζήτηση – παρεμβάσεις

Γ. 19:00 – 19:45 Καλλιτεχνική δημιουργία, κοινωνική κριτική και Αριστερά
Συντονίζει / παρεμβαίνει: Δημήτρης Σεβαστάκης, ζωγράφος - πανεπιστημιακός
Ομιλητές: Γιώργος Καρυπίδης, σκηνοθέτης
Έλενα Πατρικίου, ιστορικός - σκηνοθέτης
19:45 – 20:15 συζήτηση – παρεμβάσεις

ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2009
- 2η ενότητα ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ: ΜΙΑ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
16.00 – 16.10 Έναρξη
Ιουλία Σκουνάκη, Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΝ
Α. 16:15 –17:00 Κράτος, τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτιστική πολιτική
Συντονίζει / παρεμβαίνει: Κώστας Ζάμπας, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ
Ομιλητές: Νίκος Λέανδρος, πανεπιστημιακός
Νίκος Μπελαβίλας, πανεπιστημιακός
17:00 – 17:30 συζήτηση – παρεμβάσεις

Β. 17:30 – 18:15 Η συμβολή της εκπαίδευσης στην πρόσβαση και απόλαυση των πολιτιστικών αγαθών
Συντονίζει / παρεμβαίνει: Τζίνα Πολίτη, πανεπιστημιακός
Ομιλητές: Έφη Καλαμαρά, καθηγήτρια δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Χαρά Τσουκαλά, υπεύθυνη θεατρικής παιδείας Λυκείου Βουλιαγμένης
18:15 – 18:45 συζήτηση – παρεμβάσεις

Γ. 19:00 – 19:45 Πολιτιστικές βιομηχανίες: Παραγωγή και κατανάλωση πολιτιστικών αγαθών στη σημερινή Ελλάδα
Συντονίζει / παρεμβαίνει: Γιώργος Μελέας, διευθυντής S.M.ART A.E
Ομιλητές: Γιώργος Ι. Αλλαμανής, δημοσιογράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός
Ζήνος Παναγιωτίδης, διανομέας κινηματογραφικών ταινιών
19:45 – 20:15 συζήτηση – παρεμβάσεις

6 Φεβ 2009

Μια παρέμβαση (της KOE) που τελικά δεν έγινε

Στα πλαίσια του διαλόγου που αναπτύσσεται μέσα κι έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ γύρω από τα καθήκοντα και τις ανάγκες μιας σύγχρονης, ενωτικής, ριζοσπαστικής αριστεράς, αναδημοσιεύουμε το ακόλουθο κείμενο που λάβαμε από την ΚΟΕ. Προφανώς, οι σελίδες του blog είναι ανοιχτές σε κάθε συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε κάθε άλλον πολίτη ή συλλογικότητα που θα ήθελε να παρουσιάσει τους προβληματισμούς της.
Blog "Ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ"
-----

H ΚΟΕ παρευρέθηκε στη συγκέντρωση οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς στο Σπόρτινγκ (31/1/2009), αλλά δυστυχώς δεν της δόθηκε η δυνατότητα να παρέμβει.

Δημοσιεύουμε τα σημεία της παρέμβασης που δεν έγινε:

1. Η συγκέντρωση αυτή γίνεται σε μια ιδιαίτερη στιγμή αγώνων και αντιστάσεων. Η ανασύνθεση και η ανασυγκρότηση της Αριστεράς έχει να κερδίσει από το αν οι διεργασίες της θα γίνονται σε ένα περιβάλλον αγώνων και κινητοποιήσεων παρά σε ένα άγονο περιβάλλον, όπου το κύριο ενδιαφέρον θα είναι στραμμένο σε εκλογικές αναμετρήσεις και καταγραφές. Παρά το πείσμα και την αντίθεση ορισμένων επιτελείων, η ενωτική και αντισεχταριστική διάθεση κερδίζει έδαφος μέσα στον κόσμο.

2. Πρέπει να εκτιμήσουμε σωστά τη φύση και το χαρακτήρα των σύγχρονων αντιστάσεων. Πρέπει να εκτιμήσουμε με ακρίβεια το συσχετισμό δύναμης. Υπάρχει κοινωνικό υποκείμενο που να απαιτεί ανατροπή και πολιτικό υποκείμενο ώριμο, μαζικό και επαναστατικό; Θέτουν μήπως το ζήτημα της ανατροπής του συστήματος, θέτουν ένα σαφή αντικαπιταλιστικό στόχο; Εάν ήταν έτσι, τα καθήκοντα, οι επιλογές και οι ιεραρχήσεις της Αριστεράς θα έπρεπε όντως να είναι διαφορετικά από αυτά που έχει π.χ. η ΚΟΕ, η οποία σ’ αυτήν την περίπτωση θα όφειλε να κάνει την αυτοκριτική της. Μήπως όμως είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα η εκτίμηση ότι οι σύγχρονοι αγώνες θέτουν το ζήτημα της ανάπτυξης αντιστάσεων στην κρίση και στοχεύουν στην ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών; Μήπως, έτσι, αναδεικνύουν με επιτακτικότητα την ανάγκη-προϋπόθεση να αποκτήσει η Αριστερά κοινωνική γείωση και να ξανακερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία της μέσα από μεγάλες αλλαγές συνηθειών, αντιλήψεων και πρακτικών; Κι αν αυτό ισχύει, έχει ή δεν έχει νόημα η επιλογή της ΚΟΕ για στήριξη ενός εγχειρήματος σαν αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και η πάλη μέσα και έξω από αυτό για την επιτυχία της ανασύνθεσης της Αριστεράς;

3. Σήμερα είναι αναγκαία μια στρατηγική, μια τακτική και ένα σχέδιο για την ανασυγκρότηση και ανασύνθεση της Αριστεράς με υπέρβαση των σημερινών υποκειμένων της, στο πλαίσιο οικοδόμησης της κομμουνιστικής Αριστεράς. Αυτό υποστηρίζει και προσπαθεί να υπηρετήσει η ΚΟΕ. Δηλαδή μια μετωπική λογική που λειτουργεί σαν μοχλός κινημάτων και αντιστάσεων όσων πλήττονται και θέλουν να αγωνιστούν, σαν μοχλός κοινωνικών μετώπων που θα υπολογίζονται από τον ταξικό αντίπαλο, και βεβαίως σαν πολιτικό μέτωπο και έκφραση αυτής της διεργασίας σε κεντρικό επίπεδο. Κρίσιμο σημείο αυτής της στρατηγικής-τακτικής είναι η έμφαση σε ολόκληρο το σχεδιασμό και τις πλευρές που αυτός καλύπτει, και όχι η υπαγωγή του σε εκλογικές σκοπιμότητες και εκλογικές ομπρέλες.

4. Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ –που τόση πολεμική του ασκήθηκε από τους διοργανωτές– κατόρθωσε μέχρι σήμερα να εκφράζει μια αντισεχταριστική, ενωτική, ριζοσπαστική και κινηματική διακήρυξη και πράξη. Οι βασικές του συνιστώσες (ΣΥΝ και ΚΟΕ για παράδειγμα) έμπρακτα έχουν δείξει μια υπέρβαση χαρακτηριστικών που είχαν ένα προηγούμενο διάστημα, γεγονός που ωφέλησε ουσιαστικά το όλο εγχείρημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μέσα στους αγώνες, τους εκφράζει και τους υποστηρίζει και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, και συσπειρώνει γύρω του ένα αξιόλογο δυναμικό σε ολόκληρη τη χώρα. Το νέο στην πολιτική ζωή του τόπου είναι ακριβώς η ύπαρξη και το περπάτημα αυτού του εγχειρήματος, που η εμβέλειά του έχει ξεπεράσει τα στάνταρ της πάλαι ποτέ «ανανεωτικής Aριστεράς», δεν παρουσιάζει τη σήψη και αποσύνθεση άλλων τμημάτων της ευρωπαϊκής Aριστεράς, και συγκεντρώνει τη δριμεία επίθεση κέντρων του αστισμού – ιδιαίτερα εξαιτίας της κινηματικής του στάσης. Όλα αυτά ζητούν μια ερμηνεία την οποία δεν επιχειρούν οι διοργανωτές, αρκούμενοι σε επιθέσεις. Όλα αυτά δεν μπορούν να ακυρώνονται ή να διαστρεβλώνονται στο όνομα της καθαρότητας, του υποκειμενισμού, του ετεροκαθορισμού. Και εξηγούμεθα: Η πρωτοβουλία του Σπόρτινγκ προσπαθεί σε μικρογραφία να «αντιγράψει» το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο αφορά το ενωτικό και κινηματικό. Ταυτόχρονα, η πρωτοβουλία κουκουλώνει τις εγγενείς ελλείψεις που έχει μέσω της απογείωσης από την πραγματικότητα, του βερμπαλισμού, των άδικων επιθέσεων στο ΣΥΡΙΖΑ, που καταλήγουν σε μια αντιενωτική και ουσιαστικά σεχταριστική στάση.

5. Πολλά θα κριθούν από το πόσο κόσμο θα εμπλέξουμε στη διαδικασία της ανασύνθεσης της Αριστεράς, σε ποια κατεύθυνση και προσανατολισμό. Με την έννοια αυτή, μια ευρύτερη συνάντηση –και όχι απόκλιση– των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, μια αριστερή διεύρυνση ενός εγχειρήματος σαν αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν κάτι που θα άλλαζε παραπέρα τον πολιτικό χάρτη της χώρας, θα άλλαζε τα πράγματα στην Αριστερά, θα καθιστούσε τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της Αριστεράς ιδιαίτερα χρήσιμες, θα άνοιγε νέους δρόμους. Οι 3 αριστερές σε μια χώρα, και μάλιστα πολυδιασπασμένες και ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους, δεν δείχνουν κατάσταση πνευμάτων και σχέδιο που να συμβαδίζει με την ανάγκη να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Μάλλον δείχνουν απουσία πολιτικής γραμμής, στρατηγικής και τακτικής, σχεδιασμού.

6. Μόλις πριν λίγες μέρες κυκλοφόρησε πλατιά στη Γαλλία μια κοινή ενωτική διακήρυξη. Την υπογράφουν κόμματα, οργανώσεις και κινήσεις από όλο το φάσμα της Αριστεράς, μέχρι και ελευθεριακοί-αντιεξουσιαστές. Η διακήρυξη αυτή κλείνει ως εξής: «Οι απεργίες και διαδηλώσεις όπως αυτή της 29ης Γενάρη εκφράζουν την οργή και διευρύνουν τους αγώνες. Μια παλλαϊκή απάντηση επείγει. Δεσμευόμαστε να θέσουμε όλες μας τις δυνάμεις υπέρ της σύγκλισης των αγώνων ενάντια στις απολύσεις, την ακρίβεια, την ανεργία και τις προσωρινές μορφές απασχόλησης, και υπέρ της υπεράσπισης και διεύρυνσης των δημόσιων υπηρεσιών. Ήρθε η ώρα!» Προχτές έγινε αυτή η μεγάλη απεργία στην Γαλλία. Τρία εκατομμύρια άνθρωποι πήραν μέρος στις διαδηλώσεις. Εμείς συμφωνούμε με τη διακήρυξη και τη γραμμή που αποπνέει. Και στην Ελλάδα θα ήταν χρήσιμες τέτοιες πρωτοβουλίες, και όχι οι ξεχωριστές συγκεντρώσεις για κάθε θέμα και ο διαχωρισμός στο όνομα της καθαρότητας των στόχων [βλέπε ολόκληρη την ενωτική διακήρυξη στην εφημερίδα Αριστερά! τ. 260].

7. Σε κάθε περίπτωση, επιμένουμε πως πρέπει να βρεθούν κανάλια και δρόμοι συντονισμού και κοινής πορείας σε μια κατεύθυνση ρεαλιστική, κοινωνικά γειωμένη, ανατρεπτική και χρήσιμη για την κοινωνία, μακριά από σεχταρισμούς και παγίδες της μικροπολιτικής. Η όσμωση της Αριστεράς δεν κάνει κακό. Αντίθετα, στις σημερινές συνθήκες, και ιδιαίτερα μέσα στην κρίση, παίζει θετικό ρόλο. Συναντηθήκαμε ήδη σε διάφορα μέτωπα και κινητοποιήσεις. Δεν θα ήταν λοιπόν καθόλου αφύσικο να καταγραφεί μια ενότητα και μια αντιπαράθεση – όχι όμως με όρους οπαδικούς, αλλά ουσιαστικά πολιτικούς.

3 Φεβ 2009

Να κλείσει το Γκουαντανάμο - Να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι κρατούμενοι

Επειδή κάποιες ατυχέστατες δηλώσεις του στελέγχους του Συνασπισμού Γιάννη Μπαλάφα στον τύπο έσπειραν σύγχυση ως προς τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταφορά των κρατουμένων του Γκουαντανάμο σε άλλες χώρες, αναδημοσιεύουμε σχετική ανακοίνωση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφές και δεν χωράει παρερμηνείες από κανέναν: ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΤΟ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ - ΝΑ ΑΦΕΘΟΥΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ.

Blog "Ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ"

-----
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το τελευταίο διάστημα έχει ξεκινήσει μια συζήτηση για μεταφορά των κρατουμένων του Γκουαντάναμο σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αφορμή, η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να «κλείσει» τη φυλακή του Γκουαντάναμο, αυτό το σύγχρονο αίσχος που αποτέλεσε μια πραγματική αναβίωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης.

Ωστόσο, οφείλουμε να πούμε ότι «κλείσιμο» φυλακής με μεταφορά των κρατουμένων σε άλλες φυλακές δεν αποτελεί ακριβώς κλείσιμο. Οι κρατούμενοι του Γκουαντάναμο έχουν ζήσει εκεί για χρόνια μέσα σε ένα σκοτεινό καθεστώς, έξω από κάθε πλαίσιο εθνικής ή διεθνούς νομοθεσίας, στερούμενοι στην ουσία όχι μόνο την ελευθερία τους αλλά και την ανθρώπινη ιδιότητά τους.

Ως ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούμε απόλυτα με τη μεταφορά κρατουμένων του Γκουαντάναμο στην Ελλάδα. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γκουαντάναμο πρέπει να κλείσει και οι εκεί κρατούμενοι πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, διότι, επαναλαμβάνουμε, δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει την κράτησή τους, διότι, πολύ απλά, κρατούνται παράνομα.Και τέλος να θυμίσουμε ότι η περιοχή του Γκουαντάναμο «ανήκει» στις ΗΠΑ μόνο χάρη στην ιμπεριαλιστική-αποικιακή επιβολή των ΗΠΑ και ότι πρέπει να είναι αγώνας όλων μας αυτή η περιοχή να επιστρέψει εκεί που πραγματικά ανήκει: στον λαό της Κούβας.